U Srbiji Dan žalosti zbog tragedije

SRBIJA – Vlada Republike Srbije proglasila je 15. mart za Dan žalosti u Srbiji, zbog pogibije sedmoro ljudi u akciji spasavanja životno ugrožene bebe iz Novog Pazara. U nesreći su stradali major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, tehničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović i zdravstveni radnici Dževad Ljajić i Miroslav Veselinović, kao i beba iz porodice Ademović.
Zakonom o Danu žalosti predviđeno je da zastave budu spuštene na pola koplja, kako na državnim institucijama tako i na sportskim i kulturnim manifestacijama i da se nastradalima oda pošta minutom ćutanja. Prema Zakonu, mediji su dužni da programe usklade i da umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne Danu žalosti. Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da ih štampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju Dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja.
Za vreme Dana žalosti na javnim mestima, u kafićima, restoranima i drugim lokalima zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera.
Za kršenje načina obeležavanja Dana žalosti Zakon predviđa i kazne od pet do 200 hiljada dinara za pravna lica, a kazna za fizičko lice koje na javnom mestu namerno povredi obavezu obeležavanja iznosi od dve do 10 hiljada dinara.
Gradsko veće Novog Pazara proglasilo je trodnevnu žalost u tom gradu zbog stradalih u nesreći. Ministarstvo odbrane saopštilo je da je formirana komisija koja će utvrditi odgovornost za pad helikoptera.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2jl83r“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *