U toku uklanjanje šest divljih deponija u okolini Majdanpeka

0

MAJDANPEK – Opština Majdanpek jedna je od 43 lokalne samouprave u Srbiji, čiji projekat uklanjanja divljih deponija, sa tri miliona dinara, sufinansira Ministarstvo životne sredine. Kako je septembar proglašen za mesec uklanjanja divljih deponija, tako su radnici Javnog preduzeća za građevinsko zemljište i puteve Majdanpek dobar deo posla već uradili, a čišćenje, odnosno uklanjanje svih šest deponija, od kojih se nekoliko nalazi na samom ulazu u grad, biće završeno do kraja septembra.

Sve radimo sopstvenom mehanizacijom i procenjujemo da ćemo tokom akcije odneti oko dve i po hiljade kubika otpada“, naglašava Ivan Nikolić, v.d.direktora JP za građevinsko zemljište i puteve, napominjući da će u blizini  očišćenih površina biti pojačan inspekcijski nadzor, kako se ne bi desilo na istim mestima niknu nove divlje deponije.

Nikolić, takođe, apeluje na sugrađane da otpad odlažu na za to predviđena mesta i na taj način čuvaju svoju životnu okolinu.

Iako nema zvanične statistike, procena je da na području Srbije ima oko 3500 divljih deponija, koje dovode do zagađenja vazduha, zemljišta i podzemnih voda.

Ilustracije radi, samo jedan bačeni frižider, zbog gasa freona koji sadrži, ima jednako štetan uticaj na ozonski omotač kao izduvni gasovi jednog automobila za godinu dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *