Za svršene osmake i njihove roditelje u toku su važni dani, upis u srednje škole. Kada je reč u Boru, u četiri obrazovne ustanove obezbeđeno je dovoljno mesta za upis, nekih sedamdesetak mesta više od broja svršenih osnovaca. Najveće interesovanje i ove školske godine učenici su pokazali za mašinske i rudarske obrazovne profile, a manje za ekonomsko-pravna zanimanja.  

BOR – Upis u srednje škole je počeo i trajaće do 6.jula. Predaja dokumenata i upis moći će i ove godine da se obave elektronskim putem, kao i u školama od 8 do 15 časova. Borske srednje škole u školskoj 2024/25. godini, ponudile su svršenim osnovcima 15 odeljenja. Broj učenika po odeljenju, ove godine smanjen je na 28. Većina smerova je ista kao i prethodne školske godine, a uvedena su i dva nova obrazovna profila u Mašinsko elektrotehničkoj školi.

Odeljenje tehničara za digitalnu grafiku i internet oblikovanje u Tehničkoj školi je popunjeno, kao i rudarskog tehničara. U odeljenju trećeg stepena rukovalac mehanizacijom u površinskoj eksploataciji ima još sedam slobodnih mesta za upis, dok se na smeru tehničar za metalurške tehnologije u ovoj školi mogu upisati još dva đaka. U Ekonomsko trgovinskoj školi kod finansijsko računovodstvenog tehničara ima još 13 mesta, na profilu pravno poslovni tehničar može se upisati još 10 đaka, dok kod kombinovanog odeljenja trgovac-kuvar ima još 14 mesta. U Gimnaziji na društveno jezičkom smeru, za sada je upisan 21 učenik, a na prirodno matematičkom 17 đaka.  U Mašinsko elektrotehničkoj školi kod administratora računarskih mreža ostala su tri slobodna mesta, novi smer tehničar za informacione tehnologije je popunjen, kao i mašinski tehničar motornih vozila, tehničar drumskog saobraćaja i vozač motornih vozila. Jedino tehničar za dizajn u mašinstvu može da upiše još 10 učenika„, kaže Milovan Božović, koordinator rada borskih srednjih škola.

Prilikom podnošenja dokumenata za upis, nadležni u borskim školama mole roditelje da lekarsko uverenje dostavljaju neposredno nadležnoj službi u odabranoj obrazovnoj ustanovi s obzirom na to da postoje poteškoće u očitavanju ovog dokumenta u elektronskoj formi, gde se, kažu ne vidi šifra pojedinih zanimanja.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *