Učenici iz Timočke krajine i regiona predstavili svoje projekte u Zaječaru

0

Tokom prethodnog vikenda Zaječarska inicijativa organizovala je seminar za dvadesetak učenika koji su se prijavili za program Mladi u pokretu. Srednjoškolci iz Zaječara, Paraćina, Boljevca, Bora i Sokobanje su predstavili projekte koje su osmislili u okviru ovog programa. Oni kažu da su njihovi vršnjaci nezainteresovani za političke procese, prisutno je vršnjačko nasilje, diskriminacija, a jedan od problema je i neinformisanost, pa se većina njihovih ideja tiče pružanja dodatnog obrazovanja vršnjacima, podsticanja kritičkog mišljenja i njihovog aktiviranja u društvenim procesima kroz različite radionice, javne časove, predstave i druge javne i medijske aktivnosti.

Neki od đačkih parlamenata su, nakon upoznavanja i dvodnenog druženja sa vršnjacima, dogovorili saradnju i zajedničku realizaciju projekata, pa će učenici iz borske Gimnazije „Bora Stanković“ i sokobanjske Srednje škole „Branislav Nušić“ posetiti jedni druge, dok će đaci iz borske Ekonomsko-trgovinske škole obići Zaječar, kako bi se upoznali sa radom zaječarskih učeničkih parlamenata i sa nasleđem Nikole Pašića.

U okviru programa Mladi u pokretu, podržani parlamenti dobijaju maksimalni iznos od 700 američkih dolara u dinarskoj protivvrednosti za aktivnosti koje sami osmišljaju i realizuju. Do sada je kroz program Mladi u pokretu podržano preko 80 projekata školskih parlamenata.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *