Učenici OŠ „Petar Radovanović“ u Zlotu učestvuju u izradi međunarodnog fraktalskog tepiha

BOR -Matematički fakultet u Almeriji u Španiji, pokrenuo je međunarodni projekat „Tepih Sirpinski“, odnosno izradu najvećeg ravanskog fraktala. Ovaj matematički oblik, od delova koji pristignu iz više od 240 škola širom sveta, biće kompletiran u Španiji, a planirane dimenzije su 45×45 metara. U izradu ravanskog fraktala, kao jedina škola iz Istočne Srbije, uključena je Osnovna škola „Petar Radovanović“ u Zlotu.
U izradi dela fraktala u Zlotu, učestvovalo je 64 učenika šestog, sedmog i osmog razreda. Materijal koji sadrži 4096 nalepnica ljubičaste i zelene boje, stigao je iz Španije, a đaci su rado prihvatili ovu zanimljivu stranu matematike.
Da matematika u Osnovnoj školi „Petar Radovanović“ u Zlotu nije dosadna i naporna nauka, dokazale su učenice sedmog razreda koje su poželele da kreiraju i 3D fraktal.
U projekat izrade fraktalskog tepiha uključeno je 28 zemalja širom sveta, više od 240 škola i oko 15 hiljada učenika. Bez obzira na razlike, učenici su komunicirajući putem matematičkih formula kreirali zajednički i jedinstven oblik, fraktalski tepih koji će biti kompletiran i prikazan 2016. godine u Španiji.

[iframe src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2o5jyt“ width=“600″ height=“450″ frameborder=“0″ allowfullscreen=“allowfullscreen“ ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.