Učestale krađe u Zijinu

BOR – Zbog učestalih krađa sekundarnih sirovina iz kruga kompanije Serbia Zijin Copper, nadležni iz Zijina oglasili su se saopštenjem za javnost u kome se, između ostalog naglašava da su se za proteklih nedelju dana dogodila 54 upada “trećih lica” sa jasnom namerom otuđenja imovine. U pokušaju da ukradu metalni otpad evidentirano je 859 osoba, a jedanaestoro njih predato je policiji. U nekoliko navrata došlo je i do tuče, povređena su četiri radnika obezbeđenja, a intervenisala je i policija. Sprečeno je otuđenje oko dve tone raznog metalnog materijala, otpadnog bakra, žice i limova.

Rukovodilac Sektora za bezbednu proizvodnju u Zijinu, Saša Perišić, istakao je da počinioce u krađi ne sprečavaju ni zid, koji je oko metalurških pogona kompanija izgradila u Topionici, a koji oni sve više oštećuju, ni video-nadzor, a ni činjenica da će morati da se suoče sa službenicima firme koja obezbeđuje kompanijsku imovinu, kao i sa policijom. Niko od njih, ne preza ni od toga da se fizički obračuna sa zaposlenima, fizičko-tehničkim obezbeđenjem ili policijom, koja skoro svakog dana interveniše, napominje Perišić.

Iako se više sekundarnih sirovina ukrade nego što se otkrije i oduzme, direktna šteta od krađa je minimalna u poređenju sa zastojima u proizvodnji i havarijskim oštećenjima postrojenja izazvanim krađama. U nezakonitom otuđenju imovine uglavnom učestvuju lokalni Romi, mada je policija u nekoliko navrata privodila i izgrednike iz drugih gradova, kažu nadležni u Zijinu.

Prema navodima radnika obezbeđenja u krađi učestvuju čak i žene i deca. Službenici obezbeđenja koji imaju iskustva kroz postupke u tužilaštvu i na sudu, kažu da imaju utisak da su kod nadležnih državnih organa lopovi zaštićeniji od njih.

U Sektoru za bezbednu proizvodnju Zijina napominju da je do promene zakonske regulative neophodno da se propisi oko nabavke, distribucije i otkupa sekundarnh sirovina usaglase sa potrebama privrede.

Serbia Zijin Copper će zbog sve učestalijih napada na imovinu angažovati još jednu kompaniju koja se bavi fizičko-tehničkim obezbeđenjem, kaže se u saopštenju ove kompanije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *