UNS i NUNS: Hitno podeliti akcije novinarima

SRBIJA – Skupština Udruženja novinara Srbije zahteva od Vlade Srbije da do Nove godine ispuni odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima kojima se garantuje podela besplatnih akcija zaposlenima u medijima. Ukoliko neodgovorni činovnici u vlasti nastave da krše Zakon o javnom informisanju i medijima, UNS traži da ministar kulture i javnog informisanja Ivan Tasovac i državni sekretar Saša Mirković podnesu ostavku, jer su u ime Vlade obećali da će zaposleni u medijima dobiti besplatne akcije, navodi se u saopštenju UNS-a. Obrazloženje Ministarstva kulture i Ministarstva privrede da je zapravo Agencija za privatizaciju, koja se gasi, kriva što se ne poštuje Zakon o informisanju i medijima, UNS smatra neozbiljnim i neodgovornim.

UNS upozorava i Vladu Srbije i Evropsku uniju, koja je veoma uticala na donošenje medijskih zakona, da bi dvadesetak medija moglo biti ugašeno zbog nepoštovanja ove zakonske odredbe, čime će se ionako loš položaj novinara dodatno pogoršati.

I NUNS takođe traži hitnu podelu besplatnih akcija novinarima. Tokom celog procesa pripreme i realizacije medijskih zakona smatralo se da je i za medije, i za građane, i za javni interes najbolje rešenje da novinari budu vlasnici svojih medija, i teškom mukom  su se novinarska udruženja izborila da ova odredba bude deo nove medijske legislative. Međutim, vlada Srbije je, uredbom sa početka ove godine, kojom je pravo na besplatne akcije suzila samo na zaposlene koji prethodno nisu upisali bilo kakve besplatne akcije – tu odredbu ozbiljno ugrozila, a sada je praktično u potpunosti suspenduje.

Ovim odugovlačenjem nisu ugrožena samo prava zaposlenih nego i lokalno informisanje, kao i informisanje na manjinskim jezicima, s obzirom na činjenicu da među blokiranim medijima ima značajan broj višejezičnih, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.