Upis prvaka počinje 2. aprila

BOR – Upis dece u prvi razred osnovne škole, za školsku 2018/2019. godinu počinje 2. aprila. Ove godine u obrazovnu ustanovu kojoj pripadaju po rejonizaciji upisuju se mališani rođeni od 1. marta 2011. do 29. februara 2012. godine. 

Sve osnovne škole u Borskoj opštini su potpuno spremne za upis đaka prvaka, koji će od septembra tekuće godine poći u prvi razred. Broj đaka prvaka je negde oko 400 i na taj način mislim da će sve škole popuniti svoja odeljenja i da niko od kolega učitelja neće ostati bez posla, odnosno biti proglašen za tehnološki višak. Prošla i ova godina su sa smanjenim brojem prvaka, a već od naredne godine očekujemo da taj broj bude veći“ kaže Radiša Petković, koordinator rada osnovnih škola u Boru

Pre upisa đaci prolaze i obavezno testiranje.

 „Za upis đaka prvaka potrebno je da roditelji dostave dokaz o prebivalištu i izvod iz matične knjige rođenih za dete, a kasnije i potvrde o završenom predškolskom programu i o obavljenom sistematskom pregledu“ kaže Radiša Petković, koordinator rada osnovnih škola u Boru.

 Ovu generaciju đaka očekuju dobre vesti, jer će prvaci će kao i ostali učenici nižih razreda, ove školske godine dobiti besplatne udžbenike.

Ja moram da pohvalim lokalnu samoupravu i da im se zahvalim na ovom projektu. Ova akcija će mnogo značiti i deci i roditeljima. Mi imamo dve kategorije učenika koji će dobiti besplatne udžbenike. Prvu kategoriju čine deca iz socijalno ugroženih porodica, treće i svako naredno dete i deca koja rade po IOP programimima. Za njih udžbenike obezbeđuje Republika, dok će za svu ostalu decu od prvog do četvrtog razreda nabavku udžbenika finansirati lokalna samouprava“, ističe Radiša Petković, koordinator rada osnovnih škola u Boru.

Kada je reč o nastavnom planu i programu, đaci u prvom razredu slušaju nastavu iz sedam obaveznih i dva izabrana izborna predmeta.

Upis prvaka počinje 2. aprila, 18. mart 2018. (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=y2RbNtjsd3g

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *