Uređenje priobalja i parka u Slatini uz pomoć Rakite

BOR – Na inicijativu Saveta mesne zajednice Slatina, kompanija Rakita koja posluje u sastavu kineske korporacije Ziđin Majning Grup, omogućila je  uređenje parka u centru Slatine i sadnju stabala na obali Borske reke.

U ovom delu biće zasađeno više od stotinu stabala četinara i 50 listopadnog drveća i ukrasnog šiblja. U parku u Slatini postavljen je i automatski podzemni sistem navodnjavanja sa tajmerom čime se garantuje redovno zalivanje sadnica.

Prvo stablo jasena posadili su zajedno zamenik direktora kompanije Ziđin – Rakita, Gan Jongang i predstavnici saveta mesne zajednice Slatina.

„U ime kompanije Ziđin želim da kažem da nam je veoma drago što imamo priliku da uredimo deo javne površine i park u selu Slatina sadnjom drveća i ukrasnog rastinja, čime ćemo ulepšati selo. To je jasan dokaz da, pored rudarstva, pre svega nastojimo da pružimo doprinos poboljšanju životne sredine ovog kraja. Visoki ekološki standardi, briga i odgovornost prema zaštiti životne sredine, primarne su dužnosti našeg posla. Globalni pristup kompanije Ziđin u rudarskoj delatnosti oličen je u paroli “Uzimamo od planina srebro i zlato, ali im vraćamo zeleno ruho”. Stav Ziđina prema eksploataciji mineralnih resursa podrazumeva da se razvoj uvek mora uskladiti sa prirodom, uporedo sa ostvarivanjem prijateljskih odnosa sa lokalnim stanovništvom, sprečavanjem zagađenja vodotokova i očuvanjem prirodnog ambijenta, a da se kasnije, naravno, kroz otvaranje rudnika, obezbedi zapošljavanje, kao i benefiti od poreza i prihoda.  Ovom prilikom izražavamo iskrenu želju da zajedno sa lokalnim stanovništvom ostvarimo održiv razvoj uz očuvanje prirode. Naša najveća nada je da ćemo dolaskom u Srbiju i Bor uspeti da ostvarimo dobru i prijateljsku saradnju sa meštanima. Uređenje parka biće polazna tačka i most poverenja i saradnje lokalnog stanovništva i nas. Na kraju, možemo da obećamo da ćemo u budućnosti uvek brinuti o interesima lokalne zajednice i pružati doprinos očuvanju životne sredine.“ –  rekao je Gan Jongang.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Slatina Damjan Stanojević, podsetio je da su žitelji i priroda Slatine osetili velike negativne posledice stogodišnjeg rudarenja, ali i da se nada da saradnja sa kompanijama Ziđin i Rakita predstavlja novu eru za Slatinu u svakom smislu. On je naglasio da je inicijativa meštana Slatine da dobiju lepo uređen park u centru sela naišla na pozitivnu reakciju Ziđina i Rakite i da osim što će centar sela sada biti oplemenjen divnim parkom, u kome će uživati i mladi i stari, ovo predstavlja i simboličan trenutak kome godinama teže meštani Slatine, a to je odgovorno poslovanje uz poštovanje ekologije.

 „Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je  nakon čišćenja priobalja Borske reke 2017. godine, sada znatno manje otpada, što ukazuje na veću odgovornost meštana prema prirodi. Ne treba da zaboravimo da očuvanje životne sredine zavisi od nas samih, tako da je u celoj ovoj priči ključna kolektivna odgovornost“ – rekao je Vukosav Antonijević, predsednik Udruženja građana „Vilaž“.

Podršku za uređenje parka dalo je Odeljenje za planiranje i razvoj Gradske uprave Bor, Javno komunalno preduzeće „3. oktobar“ i udruženje građana „Vilaž“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *