Urinarne infekcije i oboljenja bubrega

0

BOR – Posle gripa i prehlade, urinarne infekcije su najčešća oboljenja koja pogađaju  stanovništvo i to češće žene . U 90 posto  slučajeva infekcije urinarnog trakta prouzrokuje bakterija ešerihija koli. Najčešći  simptomi su pored  čestog mokrenja, bolovi u slabinama i leđima ,groznica i visoka temperatura, povraćanje,  pa čak i  krv u urinu.  Početna terapija se sastoji od uzimanja  urinokulture kako bi se utvdio  uzročnik i odabrao odgovarajući  antibiotik za lečenje. Ove  infekcije izazvane  ešerihijom koli  znaju da budu veoma uporne i  ukoliko se ne leče  mogu da dovedu i do oboljenja bubrega .

U 90 posto slučajeva je bakterija  ešerihija koli glavni krivac za urinarne infekcije.  Najčešće pogađa žene , ali ne zaobilazi ni muškarce , pa čak ni decu. Zna da  bude veoma uporna, da se  povuče, pa da se ponovo javi  sa padom imuniteta.

„Simptomi  urinarnih  infekcija su pored bolova u slabinama ili leđima i  visoka temperatura, groznica  sa drhtavicom, povraćanje , mučnina, malaksalost , bolno i učestalo mokrenje, pa čak i krv u urinu. Sa ovakvim simtomima  deca  neretko  moraju da se hospitalizuju.Kod dece vezikoureterski refluks, strukturalna anomalija mehanizma nalik ventilu koji se nalazi između  uretera i bešike, povećava rizik oboljevanja. Ovaj mehanizam dozvoljava vraćanje urina iz bešike, čime se infekcija  prenosi iz njega na bubrege. Promene u količini i vrsti kiseline koja se nalazi u genitalnom i urinarnom traktu, glavni su faktori koji doprinose  smanjenju otpornosti  na infekciju“ – kaže dr Predrag Golubović, nefrolog, načelnik Odeljenja hemodijalize Opšte bolnice u Boru.

A savet za izlečenje je pored propisane  terapije  univerzalan kao i za sve  hronične  nezarazne bolesti , što podrazumeva zdrave stilove života    bez stresa, pravilnu  ishranu,fizičku  aktivnost i konzumiranje   dva litra vode dnevno.

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/GspiC07BKfw“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *