Uručeni sertifikati učesnicama projekta “Rukotvorine”

BOR – Polaznicama obuke za izradu ručnih radova, organizovane u okviru projekta “Rukotvorine” koji u saradnji sa kompanijom “Rakita” realizuje Asocijacija za razvoj opštine Bor, u IT centru u Boru uručeni su sertifikati i organizovana je izložba radova. Sertifikate su dobile 23 nezaposlene žene iz borskih sela Brestovac, Metovnica i Slatina, koje su uspešno završile neku od obuka za izradu tradicionalnih rukotvorina tehnikama vez i zlatovez, pustovanje vune i tkanje.

Mi smo pohađale u Metovnici obuku tkanja. Veoma smo zadovoljne, naučile smo nešto nesvakidašnje, bilo je zaista lepo, jer se nismo nadale da ćemo za tri nedelje uspeti da sve uspešno savladamo”, kaže Aneta Mladenesković, jedna od dobitnica sertifikata po završenoj obuci u Metovnici, koja dodaje i da joj se posao veoma dopao kao i da bi volela da iskoristi stečeno znanje za pokretanje sopstvenog posla.

Cilj projekta je da podstakne razvoj ženskog preduzetništva u ruralnim sredinama.

Ovo svakako jeste pokušaj da mi ekonomski pre svega osnažimo žene na selu, čime ćemo doprineti izjednačavanju mogućnosti za zapošljavanje žena i muškaraca. To i jeste bila osnovna ideja. Žene u seoskim sredinama u poređenju sa ženama u gradskim sredinama imaju daleko manje mogućnosti za zapošljavanje. Ovde se one služe nekim tehnikama koje su i njihove mame, bake, članovi porodica koristili, dakle one nastavljaju da se time bave, dodatno su osnažene i mi očekujemo da će one na ovaj način uspeti da započnu samostalni biznis I da od toga zarađuju”, kaže Marija Pešić iz Asocijacije za razvoj opštine Bor.

Uručenje sertifikata, pratila je i izložba više od 150 radova nastalih tokom realizacije projekta, u okviru kojeg će učesnicama biti omogućeno i da proizvode plasiraju na tržište putem interneta.

Uručeni sertifikati učesnicama projekta “Rukotvorine” , 15. decembar 2017 (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=YbkhCwlyBsI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *