Uskoro berba kukuruza

BOR – Na području borskog okruga ove godine se očekuje rod kukuruza od oko šest tona po hektaru, što je na nivou proseka. Najbolji prinosi  će biti  u ravničarskom području kladovske i negotinske opštine, na pojedinim parcelama rekordni. Za razliku od ovih područja, u  većem delu opštine Bor  očekuje se rod od tri do četiri tone žutog zrna. Zbog  nedostatka vlage u zemjištu prinosi su manji , a takođe je i  kvalitet zrna loš. Iako je primenio komplatnu agrotehniku, slična situacija je i na njivama Nenada Atanackovića iz Brestovca, koji je ranije nego prethodnih godina  već obrao prvu njivu .

-Zrno je smežurano, jer nije bilo dovoljno vlage. Bilo je malo padavina u letnjim mesecima kada je kukuruzu kiša najpotrebnija, kaže Atanacković.

Iako je početak proleća nagoveštavao rekordan rod. Nenad Atanacković sa 26 hektara očekuje stotinak tona kukuruza. Njega , međutim, još više  brine,što kiše i dalje zaobilaze  borsku opštinu.  Na oranicama na Džanovom polju u brestovačkom ataru  i dalje velike pukotine, pa je i priprema za jesenju setvu dovedena u pitanje.

-U drugim krajevima ne može da se uđe u nive, a kod nas grudve zemlje ne mogu da se razbiju, dodao je Atanacković.

Ukoliko, ipak, padne kiša, i priprema zemljišta bude završena na vreme, jesenja setva u borskoj opštini  bi trebalo da počne krajem septembra, odmah po završetku berbe kukuruza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *