Uspeh boljevačkih ovčara i kozara na Sajmu u Beogradu

BOLJEVAC – Udruženje odgajivača ovaca i koza „Rtanj“ iz Boljevca na 14.Sajmu etno hrane i pića, u Beogradu, osvojilo je dva priznanja, za planinski zreli kozji sir u surutki sa rtanjskim lekovitim biljem i za ovčji sir.  Za članove ove nagrade su od izuzetnog značaja, jer udruženje postoji samo dve godine, a tek su od ove počeli da se pojavljuju na sajmovima. Dan pred odlazak na beogradski sajam zatekli smo ih u pakovanju i pripremanju sireva.

„Pakujemo sireve za sajam koji je značajan za nas. Tu ćemo videti kolike su potrebe tržište u narednoj godini“, rekao je Bane Stojanović , predsednik Udruženja odgajiavača ovaca i koza.

Kao retko koje udruženje, boljevačko je veoma ozbiljno ušlo u ovaj posao. Shvatili su da je najveći problem prodaja i da je samo udruživanjem moguć opstanak na tržištu.

Na prvom učešću u Pirotu, sir su prodavali iz kofa, sada su otišli korak dalje. Počeli su da ga pakuju, jer su to i zahtevi tržišta.

Moramo da pakujemo, jer je to sada praksa. Naš sir je star, dugo traje, a počeli smo da ga pakujemo i u maslinovom ulju“, dodao je Stojanović.

Iako još uvek anonimni na tržištu, za kvalitet boljevačkog sira se vrlo brzo pročulo. Kupci se, međutim, interesuju i za količinu.

Sa mojih desetak teglica ne mogu da postignem ništa, ali kad se svi udružimo imamo prođu na tržištu“, kaže Bane Stojanović.

Svaki početak je težak, svesni su i boljevački ovčari. Oni, međutim, ne odustaju, tim pre, jer se zahvaljujući kvalitetu za kratko vreme pročulo za boljevački sir, a počele su da pristižu i prve nagrade. Motiv više za još bolji i kvalitetniji rad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *