Usvojen Izveštaj o radu Centra za socijalni rad Bor

0

Na poslednjoj sednici Skupštine grada Bora usvojen je Izveštaj o radu Centra za socijalni rad Bor u prethodnoj godini. Osim poslova koje je ovoj ustanovi poverila Republika Srbija, uspešno su realizovali i zadatke koje im je poverio grad.

BOR – Centar za socijalni rad Bor u skladu sa potrebama građana i mogućnostima kojim raspolaže, uspešno pruža više vrsta pomoći iz oblasti socijalne zaštite, koje iz godine u godinu rastu,  što pre svega omogućava povećanje sredstava iz gradske kase opredeljenih u ove svrhe.

U prethodnoj godini, iz budžeta grada izdvojeno je sedam miliona dinara za pomoć građanima u obliku jednokratne novčane pomoći, najviše u oblasti zdravstvene zaštite. Grad Bor finansira i pružanje šest usluga iz oblasti socijalne zaštite – pomoć u kući za odrasla i stara lica i osobe sa invaliditetom, pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju, lični pratilac, personalni asistent, dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju i usluga narodne kuhinje. Ono što naš grad izdvaja od ostalih je pružanje pomoći domaćinstvima  koja ne koriste centralno grejanje u iznosu od 18 hiljada dinara po domaćinstvu koje ispunjava određene uslove, za šta je u prethodnom periodu izdvojeno 100 miliona dinara “, kaže Jelena Ristić, direktor Centra za socijalni rad Bor.

Iz gradskog budžeta opredeljena su i sredstva za pomoć domaćinstvima koja su pretrpela materijalnu štetu usled nedavnih poplava.

Ovu priliku bih iskoristila da pozovem sugrađane da se informišu u Gradskoj upravi i podnesu zahtev kako bi komisije izašle na teren i utvrdile stepen štete, a nakon toga će se pristupiti podnošenju zahteva i izradi rešenja u zavisnosti od ispunjenosti uslova i to su takođe poslovi kojima će se baviti Centar za socijalni rad u Boru“, najavila je Jelena Ristić.

Grad Bor pronašao je mogućnost i zakonsko rešenje da se izdvoje sredstva i u narednom periodu pruži finansijska pomoć i podrška deci do 18 godina za lečenje, po naknadno utvrđenim uslovima i procedurama. Na Skupštini je doneta odluka, a u najkraćem roku očekuje se i donošenje pravilnika i imenovanje stručne komisije koja će procenjivati zahteve za ovu vrstu pomoći, najavila je Jelena Ristić.

Centar za socijalni rad Bor će i u narednom periodu nastaviti da ispituje potrebe građana  u cilju proširenja postojećih i po potrebi, a u skladu sa mogućnostima, uvođenju novih  usluga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *