Usvojen završni račun budžeta grada Bora za prethodnu godinu

0

BOR – Kao i što se očekivalo najveću polemiku među odbornicima na 21. sednici Skupštine Grada Bora izazvao je predlog odluke o završnom računu budžeta za prethodnu godinu, gde je u obrazloženju navedeno da je zabeležen deficit oko 288 miliona dinara, usled smanjenih prihoda pre svega iz Republike zbog aktuelne epidemiološke situacije u tom periodu. Razlika je nadomeštena iz viškova i neutrošenih sredstava iz ranijih godina, rečeno je.

Odbornici opozicije su naglasili da ima i realnih razloga za manji priliv u budžetu, ali da je mnogo drugih koji su, kako je istaknuto posledica neadekvatnog upravljanja sredstvima.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je govoreći o budžetu za prošlu godinu istakao da je on nerealno projektovan i da je priliv sredstava bio otežan zbog opšte situacije i najavljuje da će situacija u gradskoj kasi u narednom periodu biti znatno povoljnija, jer se, kako je rekao očekuju se i veći prihodi.

Zeleno svetlo je dato i na Nacrt javnog ugovora za poveravanje delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika na području Bora po modelu javno-privatnog partnerstva gde je predviđena i priprema izvšioca, u ovom slučaju preduzeća „Bortravel“ za obavljanje ove delatnosti po odredbama rešenja.

Po hitnom postupku, odbornici borskog parlamenta jednoglasno su usvojili odluku da se preduzetnici na području grada oslobode polovine zakupnine poslovnog prostora u javnoj svojini grada za mart i april ove godine zbog otežanog poslovanja usled pandemije, a donete su i odluke o umanjenju lokalnih komunalni taksi i naknada za korišćenje javnih površina od juna do septembra ove godine za 99 procenata, pravnim licima i preduzetnicima na području grada usled manjih prihoda zbog korona virusa.

Dosadašnji gradski pravobranilac, Bosa Janaćković diplomirani pravnik iz Bora je razrešena dužnosti, a na njeno mesto je postavljena Milena Strojić, takođe diplomirani pravnik.

Zbog postignutih vrhunskih sportskih rezultata u streljaštvu, koji su doprineli afirmaciji Bora u zemlji i inostranstvu, odbornici su odlučili da Ustanova sportski centar Bor ubuduće nosi ime Bobane Momčilović Veličković. Stavljena je van snage i odluka o dodeljivanju isključivog prava Ustanovi Sportski centar „Bor“ za obavljanje delatnosti pružanja usluge pripremanja obroka za korisnike narodne kuhinje, a prihvaćena je izmena odluke o izradi Plana detaljne regulacije područja vetroelektrane “VE Crni vrh” na teritoriji grada Bora, kao i odluka o izradi izmena i dopuna Plana generalne regulacije gradskog naselja Bor.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *