Uticaj izolacije na mentalno zdravlje

MAJDANPEK – Posledice epidemije korona virusa na fizičko zdravlje stanovnika beleže se svakodnevno kroz statističke podatke, međutim uticaj  izolacije na mentalno zdravlje ljudi manje je vidljiv, ali ne i manje bitan.

Psihijatri kažu da se simptomi uzrokovani karantinom lako prepoznaju i uglavnom dobro leče odgovarajućom terapijom, zbog čega je veoma bitno obratiti se lekaru na vreme.

Osećaj teskobe, nesanica, uznemirenost i pad raspoloženja, sve su to simptomi uticaja izolacije na mentalno zdravlje. Iako je reč o prirodnoj reakciji organizma na novonastalu situaciju mnogi nisu mogli da se izbore sa njom pa su se tokom trajanja vanrednog stanja javljali za pomoć“, kaže doktorka Zora Trujić Mirković, neuropsihijatar u Opštoj bolnici Majdanpek.

S obzirom na to da se psihičke posledice karantina akumuliraju, na povećan broj pacijenata treba računati  i nakon završetka epidemije. Odgovarajuća terapija, u svakom slučaju, daje efekat, ali je nikako ne treba uzimati na svoju ruku, poručuje doktorka Trujić Mirković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *