Uvod u javnu raspravu o budžetu

BOR- Sastancima predsednika Opštine Bor Aleksandra Milikića i saradnika sa korisnicima opštinske kase, ranije nego prethodnih godina, počele su pripreme za izradu budžeta za 2018. Ideja je, u skladu sa zakonom, da to bude programski budžet , ali  i da se u njegovu izradu na vreme uključe svi korisnici.

„Nakon prvog kruga razgovora o budžetu i davanja osnovnih smernica za izradu, biće  stvoreni  uslovi  za relaniju raspravu sa ciljnim grupama. Kasnije u javnu raspravu na nivou opštine moći će da se uključi svaki građanin. To radimo zbog transparentnosti , ali i odlučivanja“, rekao je predsednik  Opštine Bor Aleksandar Milikić.

Na ovaj način niko od korisnika neće biti izostavljen,ali  budžet mora biti realan, u zavisnosti od prihoda ,a rashodi se moraju prilagođavati prilivu finansijskih sredstava u kasu.

„Suština jeste da naredne godine više pažnje posvetimo socijalnoj politici i gledaćemo da se javni sektor maksimalno isključi iz budžeta,jer ne može se subvencionisati ono što nije dobro. U preduzećima se moraju napraviti promene i nakon toga definisati načini pomoći. To ne možemo preko noći, ali morajuse pokrenuti  prvi koraci, a to su smanjenje  rashoda, povećanje porihoda i odgovorna politika u tim preduzećima“, dodao je Milikić.

Na osnovu trenda rasta budžeta, u narednoj godini se očekuje da će realan budžet biti oko dve milijarde dinara.

„Još uvek nemamo neke parametre, ali poslednjih godina budžet raste zahvaljujući jakoj privredi, pre svega jačanju kapaciteta Rudarsko topioničarskog basena Bor. o je zapravo i suština, jaka privreda dozvoljava i omogućava lokalnoj samoupravi da  kroz poreze i druge prihode uvećava budžet“, zaključio je Milikić.

Prvog dana sastanci su održani  sa predstavnicima gradskih i seoskih mesnih zajednica, borskih škola, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja. Sutra će predstavnici lokalne samouprave o kreiranju budžeta za narednu godinu razgovarati sa predsavnicima javnih preduzeća i ustanova.

Uvod u javnu raspravu o budžetu, 15. avgust 2017 (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *