Vaskrs je najveći hrišćanski praznik

0

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik koji ove godine vernici Srpske pravoslavne crkve proslavljaju 5. maja i uvek se obeležava u nedelju. To je praznik kojim se proslavlja pobeda života nad smrću. Toga dana Gospod Isus Hristos je ustao iz mrtvih predočivši ljudima da će svaka živa duša vaskrsnuti.

BOR – „Vaskrs je najveći dan u godini i najveći praznik. On je centar duhovnog života i osnova svih bogosluženja, jer sa njim i počinje godina crkvenih službovanja. Ovo je dan kada je Gospod Isus Hrist ustao iz groba i pobedio najvećeg neprijatelja roda ljudskog, smrt“, naglašava starešina Pravoslavnog hrama „Sveti Đorđe“ u Boru protojerej Radoje Mijović govoreći o značaju ovog praznika.

Vaskrs nije samo običajni praznik, dan kada se kucamo jajima. Ne sme se svesti na to hoćemo li spremiti jaje crvene ili neke druge boje. Suština praznika je da se radujemo pobedi nad smrću. Hristos je postao jedan od nas, nosio je naše telo, bio je čovek u svemu podoban nama, osim u grehu, kako nas Pravoslavna crkva uči. On nam je svojom iskupiteljskom smrću i potom vasrksenjem pokazao put u večni život. Dao je sebe u otkup za mnoge. Njegova krv je kapala za svakog čoveka koji zemljom hoda. Iz tog razloga Vaskrs je praznik nad praznicima„, napominje protojerej Radoje Mijović, starešina Pravoslavnog hrama „Sveti Đorđe“ u Boru.

Praznik Vaskrsa se svečano proslavlja pre svega učešćem u Svetoj liturgiji, primanjem pričešća, a onda i skromnom proslavom sa porodicom i prijateljima. Prazniku se posebno raduju deca zbog šarenih, farbanih jaja. O Vaskrsu se hrišćani pozdravljaju rečima “Hristos Vaskrse”, a otpozdravljaju sa “Vaistinu Vaskrse.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *