Vaskršnji ili Časni post

SRBIJA – Vaskršnji post je najduži u pravoslavnoj veri, traje šest nedelja i završava se praznikom Vaskresenja koji se ove godine proslavlja 1. maja. Časni post koji prethodi praznovanju Vaskrsa zavisi od datuma najvećeg hrišćanskog praznika kojeg pravoslavni slave uvek u nedelju punog meseca posle prolećne ravnodnevnice i obavezno posle jevrejske Pashe.

„Kanonom pravoslavne crkve najstroži post je predviđen u prvoj i poslednjoj nedelji. Tada se jela pripremaju samo na vodi, ali je sveštenicima i duhovnicima prepušteno da tako stroge obaveze razreše one vernike koji, zbog životne dobi, zdravlja ili vrste posla, nisu u stanju da poštuju pravila posta. Ove godine je pravoslavna crkva za decu u skladu sa njihovim godinama predvidela manje strog post koji se više bazira na duhovnom uzdizanju i pričešću kao kruni odricanja“, kaže Lela Skrobonja, veroučitelj.

Građani koji odluče da ispoštuju pravila posta treba da naprave izbor posne hrane, bez mesa i belog mrsa, i da te dane provedu u molitvi, praštanju i pokajanju, kako bi se pripremili za pričest koji je kruna tog odricanja.

Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik, jer je vera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva“, ističe Lela Skrobonja, veroučitelj.

Oni koji odluče da ispoštuju pravila posta dužni su da naprave izbor posne hrane, bez mesa i belog mrsa, i da te dane provedu u molitvi, praštanju i pokajanju, kako bi se pripremili za pričest koji je kruna tog odricanja.

Kanonom pravoslavne crkve najstroži post je predviđen u prvoj i poslednjoj nedelji. Tada se jela pripremaju samo na vodi, ali je sveštenicima i duhovnicima prepušteno da tako stroge obaveze razreše one vernike koji, zbog životne dobi, zdravlja ili vrste posla, nisu u stanju da poštuju pravila posta.

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/bT4hpI-PEPk“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *