Veća izdvajanja za nezaposlene

BOR – Javni poziv za dodeljivanje subvencija za samozapošljavanje koji realizuju grad Bor i Nacionalna služba za zapošljavanje je završen. Ove godine ovaj program koristiće više od 35 nezaposlenih, koji su odlučili da započnu sopstveni posao.

12. avgusta je doneta odluka o finansiranju 37 lica sa teritorije grada Bora, što nije mali broj lica s obzirom na to da znamo da je veliki broj nezaposlenih i da ova subvencija omogućava licu da se samozaposli da otvori svoju preduzetničku radnju ili neki drugi oblik organizovanja“, kaže Lidija Načić, direktor filijale NSZ u Boru.

Izbor delatnosti i ove godine je kao i prethodnih bio različit.

Ovom prilikom, kada je doneta odluka o dodeli subvencija za samozapošljavanje lica su se odlučila za raznovrsne delatnosti: građevinsku delatnost, krojačku radnju, izradu suvenira, proizvodnju mlečnih proizvoda, knjigovođstvene usluge, izradu cvetnih aranžmana, širok spektar delatnosti za koje su se nezaposleni odlučili. Ja im želim da uspešno započnu biznis i da što duže rade“, dodala je Lidija Načić, direktor filijale NSZ u Boru.

Osim konkursa za samozapošljavanje završeni su i pozivi za realizaciju javnih radova i stručne prakse, koje Grad Bor u drugom krugu finansira sa ukupno 15 miliona dinara.

Grad Bor je ove godine izdvojio značajna sredstva za sprovođenje aktivne politike zapošljavanja, tako da je za javne radove dodatno rebalansom budžeta izdvojio 7,5 miliona dinara, i za realizaciju stručne prakse je takođe izdvojio 7,5 miliona dinara i trenutno je u toku donošenje odluke o odobravanju poslodavcima stručne prakse za nezaposlene, koji nemaju radno iskustvo. Kada je reč o javnim radovima, 11 izvođača će biti uključeno u njihovo sprovođenje za 78 lica i to su uglavnom javne ustanove i javna preduzeća koja će biti angažovana“, dodala je Lidija Načić, direktor filijale NSZ u Boru.

Svi programi se realizuju po Lokalnom akcionom planu zapošljavanja grada Bora, a namenjeni su nezaposlenima koji žele da obave stručnu praksu, privremeno se zaposle ili započnu sopstveni posao.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *