Veći broj mernih stanica za kontrolu aero zagađenja u Boru

0

Na teritoriji grada Bora prošle godine povećan je broj mernih stanica. Prema projektu lokalne samouprave ove godine podaci o zagađenju mogu da se vide preko elektronske aplikacije, a uskoro će biti montirani i led paneli.

BOR – Odbornici Skupštine grada Bora usvojili su na 14. sednici pored ostalog, tri odluke koje se odnose na zaštitu životne sredine.

Usvojen  je Program zaštite životne sredine do 2032. godine, program kontrole kvaliteta vazduha za ovu godinu i Planu kvaliteta vazduha za anglomeraciju Bor.

Kako je na sednici rekla Ljiljana Lekić, koordinator rada Kancelarije za zaštitu životne sredine Gradske uprave Bor, povećan je broj mernih mesta na kojima se proverava stanje vazduha na ukupno 18 stanica, od kojih su devet automatske. Početkom marta na zvaničnom sajtu grada postavljena je i aplikacija u delu „Kvalitet vazduha“, preko koje mogu da se vide trenutni podaci sa svih automatskih stanica.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić naglasio je da su i stranke koje su u vlasti i opozicija imale isti zadatak da se poveća kontrola aerozagađenja zbog svih građana Bora.

„Svrha ovog sistema mernih stanica je da u slučaju kada dođe do povećanja zagađenja imamo podatke o količini i o tome o kom se zagađivaču radi i da se na osnovu toga reaguje.“ – rekao je Milikić.

Očekuje se do kraja marta bude postavljen i prvi led ekran sa podacima o zagađenju kod Doma zdravlja, a ove godine planirano je da led ekrani budu postavljeni i kod Studentskog doma i glavne pošte.

Cilj je da se gađanima omogući pravovremena informacija o zagađenju i istovremeno kontroliše stanje vazduha kako bi se rudarske kompanije u slučaju potrebe prilagodile proizvodnju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *