Veći broj operacija nakon pandemije zahteva veće zalihe krvi

U Majdanpeku je uspešno sprovedena druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog davalaštva krvi. Iako je situacija na području koje pokriva niški Zavod za transfuziju trenutno stabilna, poziv dobrovoljnim davaocima je stalno otvoren, tim pre, što se nakon završetka pandemije korone povećao broj ranije zakazanih operacija.

MAJDANPEK – U Majdanpeku je danas organizovana još jedna uspešna akcija dobrovoljnog davalaštva krvi. Prema rečima lekara Zavoda za transfuziju u Nišu, koji uz podršku majdanpečkog Crvenog krsta sprovodi akcije prikupljanja dragocene tečnosti na ovom području, u Majdanpeku se standardno beleži dobar odziv.

Iako je situacija na području koje pokriva naš Zavod trenutno stabilna, poziv dobrovoljnim davaocima je stalno otvoren, tim pre, što se nikad ne zna kada će zatrebati veće količine, a takođe i zbog većeg broja operacija zakazanih završetka pandemije korone“, naglašava dr Mirjana Todorović Simović iz Zavoda za transfuziju krvi u Nišu.

U prilog tome i podatak da je, primera radi, za jednu operaciju kuka neophodno najmanje pet jedinica krvi, dok su dnevne potrebe na nivou Srbije između 800 i hiljadu jedinica dragocene tečnosti.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.