Velika subota – drugi dan Hrišćanske žalosti

BOR – Na veliku subotu – poslednjeg dana nedelje stradanja i smrti, vernici celivaju plaštanicu na Hristovom grobu koja je na dan stradanja Isusa Hrista svečano izneta pred pravoslavne oltare i pred slavlje Vaskrsenja, uz poseban ritual ophoda oko crkve uneta u oltar.

Crkva je tako uređena da mi kroz kroz nju liturgijski proživljavamo najvažnije događaje iz života Isusa Hrista, pa i samo njegovo raspeće i smrt. To večernje bogosluženje sa iznošenjem plaštanice ne samo da nas podseća nego nas uvodi u tu tajnu smrti i stradanja Hristovog kojim smo iskupljeni od robovanja đavolu, grehu i smrti. Kad iznosimo plaštanicu mi zapravo ponovo proživljavamo taj Veliki petak koji se dogodio pre nešto manje od dve hiljade godina i učestvujemo lično u svim tim događanjima„, kaže protojerej Saša Stepanović, sveštenik Crkve Sveti Đorđe u Boru.

Velika subota je dan koji je Hristos proveo u Hadu pa ga vernici obeležavaju u molitvi i tišini.

Velika subota je jedan poseban dan. Posle raspeća Hristovog, njegovi učenici su skinuli njegovo telo sa krsta, obavili u čisti beli povoj, pošto je sutradan bio veliki jevrejski praznik Pashe i sahranili ga u nov grob. Dok je Isus počivao u grobu, pošto je Isus uzeo sve ono što je bilo ljudsko, pa time i ljudsku dušu, On je dušom sišao u Ad i propovedao jevanđelje svima koji su pre nega živeli na zemlji. Svi koji su prihvatili Hrista kao spasitelja izvedeni su iz Ada. Zato se na pravoslavnim ikonama vaskrsenja Hristovog ne slika sam događaj vaskrsenja, već Hristov silazak u Ad„, ističe protojerej Saša Stepanović, sveštenik Crkve Sveti Đorđe u Boru.

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava i Blagovesti, jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika.

Ove godine na Veliku subotu, pao je i praznik Blagovesti, što je jedinstven slučaj, tako da imamo taj dvostruki praznik, mada zbog poštovanja prema Velikoj suboti i dalje je strogi post iako su Blagovesti„, dodaje protojerej Saša Stepanović.

Velika subota poslednji dan u stradalnoj nedelji opominje na Hristove muke na raspeću i upućuje ljude da treba da učine kakvo dobro ili milosrdno delo. Dani žalosti završavaju se vaskršnjom liturgijom, koja će u Hramu Svetog velikomučenika Georgija biti služena u nedelju od 6 časova, i koja će tradicionalno označiti početak praznika Vaskrsenja.

Velika subota – drugi dan Hrišćanske žalosti, 7. april 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.