Veliki dani uoči Vaskrsenja Hristovog

0

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Strasnu ili Veliku nedelju, poslednju, sedmu nedelju časnog posta, koja prethodi Vaskrsu. U crkvama se na bogosluženjima podseća na poslednje zemaljske dane Gospoda Isusa Hrista. Na Vaskrsu počiva i sva osnova hrišćanske vere i nada živih u vaskrsnuće.

SRBIJA – Pravoslavni hrišćani obeležavaju Veliku ili Strasnu sedmicu, uoči Vaskrsa, jednog od najvećih praznika. Ove dane vernici provode u najstrožijem postu i molitvi. Svaki dan ove sedmice, naziva se u bogoslužbenim knjigama, svetim i velikim zbog svetih i velikih događaja koji su se zbili tih dana. Ponedeljak, utorak i sreda posvećeni su sećanju na posljednje besede Gospoda Isusa Hrista sa narodom i učenicima, dok su posebno značajni dani Veliki četvrtak, petak, subota, kao i nedelja koja označava Hristovo vaskrsenje.

Ponedeljak je posvećen pravednom Josifu, utorak je spomen na 10 mudrih devojaka koje su činile dobra dela, dok je sreda posvećena ženi koja je izlila miro na noge Hristove i izdajstvu Judinom. Na Veliki četvrtak je uspomena na ustanovljene Sveti liturgije, prve koju je Isus Hrist služio sa apostolima. Veliki petak je najžalosniji dan za hrišćane jer je Isus Hrist bio osuđen i raspet na krstu. Velika subota je dan kada Gospod boravi u grobu, dok je dušom u „adu“. Nedelja, Vaskrs je jedan od najvećih praznika među hrišćanima, označava pobedu dobra nad zlim, života nad smrću„, naglasio je protojerej Radoje Mijović starešina Pravoslavnog hrama „Sveti Đorđe“ u Boru.

Svaki dan Velike sedmice obeležen je i odgovarajućim bogosluženjima u hramovima.

Na Veliku sredu poslepodne u borskom hramu „Sveti Đorđe“ će se služiti Sveta tajna jeleosvećenja, najveća molitva za zdravlje vernika. Na Veliki četvrtak ujutru je Sveta liturgija Svetog Vasilija Velikog sa večernjim bogosluženjem, a poslepodne će biti Veliko bdenije sa čitanjem jevanđelja o stradanju Gospoda Isusa Hrista. Na Veliki petak ujutro služiće se carski časovi, dok će poslepodne biti večernje bogosluženje sa iznošenjem plaštanice i jutarnja služba sa statijama. Velika subota će početi svetom liturgijom, a tokom večeri uoči Vaskrsa Vaskršnje jutarnje i prva Sveta liturgija u ponoć, dok će druga biti ujutru služena baš na Uskrs„, najavio je Mijović.

Ove godine praznik hrama „Sveti Đorđe“ u Boru, Đurđevdan pada na drugi dan Vaskrsa, Vaskršnji ponedeljak. Tim povodom, Svetu arhijerejsku liturgiju u borskom hramu služiće episkop timočki Ilarion sa sveštenstvom.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *