Veliki petak – dan tihovanja i molitve

BOR – Sedmonedeljni post, koji predstavlja pripremu za najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, približava se kraju, kao i stradalna ili Velika nedelja čiji je najznačajniji dan Veliki petak, dan kada je Isus Hrist osuđen i razapet na Golgoti, žrtvujući se za sve ljude.

Naša svrha u je tome da se i u ovoj nedelji upodobimo i saučestvujemo sa svim događajima koji nas prate, a u susret ispunjenju svega, Hristovom vaskrsenju. Hristos koji je na Veliki četvrtak ustanovio Tajnu večeru sa svojim učenicima, podelivši im hleb i vino znajuči da će ga privesti na raspeće i na stradalnu smrt, ostavio nam je sebe kroz Svetu tajnu pričešća, kroz svoje telo i krv. Saučestvujući u njegovom stradanju zato danas tugujemo, zato danas ne zvone zvona na našim hramovima, a svakako i u suštini onog da nema vaskrsenja bez smrti. Poruka samog vaskrsenja je da i mi budemo dostojni učesnici tog vaskrsenja koje nam je obećano, što je svakako ostvarivo i moguće, što nam svedoči sam Gospod naš Isus Hristos, da svakako možemo da pobedimo i naše strasti i da budemo zajedničari, kako njegovog stradanja kroz naš život, tako noseći svako svoj krst u životu. Ono što je najvažnije je da nakon svog tog stradanja ide vaskrsenje i obitavanje u Carstvu nebeskom koje je namenjeno svakoj ljudskoj duši“, poručuje protonamesnik Milorad Filipović, paroh borski.

Na Veliku subotu, u borskoj crkvi bogosluženje je u osam sati ujutru, Liturgija Svetog Vasilija Velikog, a u ponoć, subota na nedelju, Vaskršnje jutrenje. U nedelju, na Vaskršnje jutro, sveta liturgija biće služena u 8 časova.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *