Veliko interesovanje za počinjanje sopstvenog posla

BOR, SRBIJA – Podnošenje prijava zainteresovanih preduzetnika za programe podrške privredi u okviru kampanje „Kreiraj život“ završeno je pre desetak dana.

Prema rezultatima koje je objavila Razvojna agencija Srbije za pokretanje sopstvenog posla stiglo je šest puta više prijava nego prošle godine.

Za bespovratna sredstva za započinjanje sopstvenog biznisa, konkurisalo je više od 1.200 potencijalnih preduzetnika, dok je prošle godine zabeleženo svega 198 prijava. Uslovima konkurisanja, kroz program „Start up“ su ove godine, osim IT, kreativne i inovativne delatnosti, bile obuhvaćene i usluge, što je svakako doprinelo povećanju broja prijavljenih.

Za Start up program je opredeljeno oko 120 miliona dinara. Po projektu je moguće dobiti i do milion dinara, a ovaj program je najpovoljniji do sada.

Povećan je i procenat sufinansiranja za proizvodne i prerađivačke delatnosti sa 50 odsto koliko je bilo prošle godina na 70 procenata.

Veliki broj prijava stigao je i za programe unapređenja konkurentnosti, inovacija, nastupa na stranim tržištima, a prvi ugovori će biti potpisani već u drugoj polovini juna.

Do utroška sredstava ostali su otvoreni programi podrške unapređenju ekonomskog razvoja I promociji izvoza, kao i određene komponente u okviru programa konkurentnosti i podrške izvoznicima.

Ukupna vrednost osam programa podrške, koje je početkom marta raspisala Razvojna agencija Srbije pod sloganom „Kreiraj život“, je oko milijardu dinara. Bespovratna sredstva se dodeljuju kroz sufinansiranje projekata u različitim kategorijama: do 70% za početnike, do 50% za postojeće firme i do 60% za organizacije i institucije.

Preduzetnici koji žele da započnu sopstveni posao, zaposle nove radnike ili organizuju javne radove, osim u programima Razvojne agencije Srbije i Nacionalne službe za zapošljavanje moći će da učestvuju uskoro i u programima iz Lokalnog akcionog plana zapošljavanja u Boru. Za podsticaj preduzetništvu u Boru je izdvojeno više od 20 miliona dinara, 13 iz lokalnog budžeta i osam i po miliona dinara iz republičkog fonda. Programi će biti orjentisani na samozapošljavanje, novo zapošljavanje, javne radove i stručnu praksu.

 

Veliko interesovanje za počinjanje sopstvenog posla, 30. maj 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *