Veoma česte bakterijske infekcije
BOR – Lekarima borskog Doma zdravlja pacijenti sa simptomima trovanja hranom znatno se češće javljaju tokom leta, kada se zbog visoke temperature, neadekvatne pripreme i čuvanja, namirnice brže kvare – ističu lekari. Najteže zdravstvene probleme uzrokuje salmonela, nešto lakše žuti stafilokok, dok na organizam najblaže, ali ne i bezazleno, utiču fekalne bakterije, koje su i najčešći uzrok problema. Prvi simptomi trovanja hranom su muka, povraćanje i dijareja, a neophodno je da se pacijenti sa ovakvim problemima jave lekaru.
Najosetljivije namirnice u ovom periodu su mleko, mlečni proizvodi, meso, prvenstveno mleveno, kao i mesne prerađevine. Lekari upozoravaju i na sladolede koji se zbog mleka veoma brzo kvare. Građanima se preporučuje da pažljivo biraju namirnice, da obrate pažnju na promenu boje, mirisa ili ukusa, ali i na rok upotrebe. Lekari takođe savetuju i pažljivu pripremu hrane, kao i adekvatno čuvanje u frižideru. Voće i povrće neophodno je dobro oprati pre pripreme, a lekari savetuju i da se ove namirnice ne pripremaju na istoj površini, na primer drvenoj dasci, na kojoj se i meso seče. Lako kvarljivu hranu potrebno je čuvati u frižideru, a spremljena jela ne bi trebalo da se čuvaju duže od nekoliko dana.