Virtuelna poseta zaječarskom muzeju i Feliks Romulijani

ZAJEČAR – Iako zvanično zatvoren za posetioce, zaječarski Narodni muzej je u doba korone svim građanima otvorio svoja virtuelna vrata i omogućio im da bez izlaska iz kuće, samo uz pomoć interneta, krenu u virtuelnu turu, uz osećaj da se kreću kao da su u realnom svetu.

Za razliku od konvencionalnih panoramskih snimaka ova virtuelna tura, prema rečima direktorke muzeja Maje Živić, nudi potpuno fluidno i prirodno kretanje kroz snimljeni prostor.

Pošto je ta virtuelna šetnja svojevremeno i ocenjena kao najbolja u Evropi, pa je objavljena i u jednom vrhunskom svetskom časopisu “Arheomatika”, odabrana među ostalim sličnim turama i rađena najsavremenijom tehnologijom, tako ona omogućava šetnju kroz kompletnu postavku, uz mogućnost zadržavanja na svakom predmetu i njegovog uveličavanja do milimetarske preciznosti. Ono što ćemo uraditi, a zašta ipak treba malo vremena, je dodavanje informacija svemu ovome.

Virtuelni obilazak omogućen je svim stalnim postavkama muzeja koje sadrže arheološko i etnološko blago Zaječara i okoline. Pored razgledanja originalnih predmeta i delova mozaika sa kasnoantičkog lokaliteta Feliks Romulijana posetiocima je dostupno virtuelno razgledanje i brojnih izložbi. Za sve one koji su spremni za virtuelnu turu, dostupan je link muzejzajecar.org/virtuelna-tura/

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *