Bor – Broj pacijenata obolelih od takozvane bolesti šaka, stopala i usta, koja je inače aktuelna od septembra kada su deca u kolektivima, školi, obdaništu, igraonicama, je uobičajen, za period septembar – decembar oko 50 dece obratilo se za pomoć lekarima borskog Doma zdravlja. Inače je prisutna tokom cele godine, ali se u periodu hladnog vremena zbog oslabljenog imuniteta i kada su deca u većim kolektivima, češće javlja.

Ova bolest je izazvana entero virusom koji spada u grupu koksaki virusa, ali ne utiče na pluća niti na srce. Prvih dana kod dece se javljaju plihovi i bubuljice na dlanovima, tabanima i u ustima, povišena telesna temperatura i bolovi u grlu. Zbog plihova u ustima mališani često odbijaju i hranu, pa čak i tečnost, zbog čega je neophodno da se roditelji sa detetom jave lekaru.  U većim grupama, poput onih u obdaništima, virusna infekcija se lako prenosi, prljavim rukama i igračkama i površinama koje deca najčešće dodirujukoje, kao i kapljičnim putem. Infekcija se tretira lekovima, sprejevima i simptomi traju nekoliko dana„, kaže dr Srđan Petrović, lekar opšte medicine Domu zdravlja u Boru.

Najbitnija je prevencija: pojačane mere lične higijene, dezinfekcija igračaka i nadzor nad onima koji imaju kliničke manifestacije kao i jačanje imuniteta naročito u zimskom periodu,ali nema mesta panici, kaže dr Srđan Petrović lekar Opšte medicine Doma zdravlja u Boru.

 

Virusna infekcija kod dece, 2.decembar 2018.(RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.