Više falsifikovanih novčanica u 2016. godini

BOR, SRBIJA – Prema izveštaju Narodne banke Srbije tokom 2016. godine pronađeno je ukupno 8.266 falsifikovanih novčanica, od kojih je 6.171 bio falsifikat dinarskih, a 2.095 stranih novčanica.

Broj pronađenih falsifikata porastao je 8,9 odsto u odnosu na 2015. godinu, a što se dinarskih novčanica tiče najčešći su falsifikati apoena od dve hiljade dinara, slede oni od hiljadu i pet stotina, dok novčanice od deset i dvadeset dinara nisu pronađene.

Ukupna vrednost otkrivenih falsifikovanih domaćih novčanica bila oko 9 miliona i 133 hiljada dinara, što je povećanje od približno 19 odsto u odnosu na prethodnu godinu kada je vrednost otkrivenih falsifikovanih novčanica bila nešto veća od sedam i po miliona dinara.

Iako je brojčano manje falsifikovanih novčanica pronađeno u stranoj valuti, njihova vrednost je znatno veća.

Najviše je bilo falsifikovanih novčanica u evrima, 1.971 ili za 45,2 odsto više nego 2015. godine, i to najviše u apoenima od 100 evra kojih je otkriveno 1.023 komada, ili četiri puta više nego u 2015. Ukupna vrednost ovih novčanica je približno 195 hiljada evra, dva i po puta više u odnosu na dinarske falsifikate.

Među inostranim novcem pronađene su i tri novčanice nemačkih maraka, koje se i 15 godina posle povlačenja iz upotrebe, mogu zameniti, čak i u Srbiji u pojedinim menjačnicama i bankama.

U Narodnoj banci Srbije kažu da bi građani trebalo da pregledaju novac koji dobijaju, ali i onaj koji daju, da ne bi bili upleteni u krivično delo puštanja u opticaj lažnog novca. Ukoliko postoji sumnja, novčanica se može proveriti u najbližoj banci ili menjačnici, a ukoliko se ustanovi da je lažna, slučaj mora da se prijavi policiji.

Po predaji novčanice građanin će dobiti potvrdu o privremenom oduzimanju. Novčanica se šalje Narodnoj banci na ekspertizu, a o rezultatu ekspertize građanin će biti obavešten od banke ili MUP-a u zavisnosti od toga kome je novčanicu predao.

U slučaju da se ekspertizom utvrdi da je novčanica originalna, građanin će dobiti svoj novac nazad.

Više falsifikovanih novčanica u 2016. godini, 16. januar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *