Više novca za aktivne mere zapošljavanja

BOR – Nacionalna služba zapošljavanja pripremila je široku lepezu mera aktivne politike zapošljavanja, kako bi u ovoj godini uz finansijsku podršku republike Srbije do posla došao što veći broj ljudi, posebno onih iz teže zapošljivih kategorija. Merama aktvne politike zapošljavanja u prošloj godini u Srbiji je bilo obuhvaćeno blizu 6000 osoba, uključujući i osobe sa invaliditetom dok će ove godine njihov broj biti mnogo veći, s obzirom na to da je i budžet povećan.

Zoran Martinović
direktor Nacionalne službe zapošljavanja je rekao: „Budžet za ovu godinu je veći nego prošle godine, a to znači da ćemo za mere aktivne politike zapošljavanja imati 2, 8 milijardi dinara, a za sprovođenje programa mera za osobe sa invaliditetom 500 miliona. Kombinovanjem ova dva budžeta nadam se da ćemo uspeti da u proces rada uključimo mnogoo veći broj osoba, možda čak i 30 000.“
 
U Nacionalnoj službi zapošljavanja ističu takođe da su spremni da u mere aktivne politike zapošljavanja uključe i nezaposlene koji na evidenciji dođu kao posledica viškova zaposlenih, a kojima će na raspolaganju osim naknada, biti i programi samozapošljavanja, obuke za tržiste rada i drugo. Ono što se pokazalo da i bez finansijske podrške doprinosi unapređenju poslovnog ambijenta u Srbiji jeste i dobra saradnja sa poslodavcima kao i novi zakon o radu, koji je kako ističu u nacionalnoj službi omogućio fleksibilnije zapošljavanje.
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2hwkep“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *