Više od milion tona rude prerađeno u flotaciji Veliki Krivelj

 BOR – Rezulati koje radnici u flotaciji Veliki Krivelj postižu poslednjih nekoliko meseci su sve bolji. Proizvodnja iz meseca u mesec raste, kao i iskorišćenja, kažu u Rudniku bakra Bor.

Tokom avgusta u flotaciji rezultati su bili samo jedan do dva procenta manji od plana, ali je zato iskorišćenje bilo nekoliko procenata veće od očekivanog.

Prerađeno je oko 850.000 tona rude sa površinskog kopa Veliki Krivelj i oko 160.000 tona sa „Cerova“, ukupno više od milion tona iz oba rudnika. Iskorišćenje iz kriveljske rude bilo je 86 odsto, a iz rude sa „Cerova“ nešto preko 81 odsto, kažu u Rudniku bakra Bor.

Ukupno je proizvedeno 13.800 tona koncentrata sa preko 2.250 tona bakra.

Ruda je bila veoma flotabilna, što je, uz dobro vođenje procesa, doprinelo ovakvim rezultatima. Pošto na mlinovima ništa nije popravljano, visoko je i njihovo vremensko iskorišćenje – skoro 94 odsto na „Krivelju“ i 95 na „Cerovu“.

U kriveljskoj flotaciji kažu da pokušavaju da uvođenjem novih agenasa povećaju i iskorišćenje zlata iz rude, a rezultate će imati do kraja septembra.

Uveliko se radi i na jalovištu. Za desetak dana će uslediti premeštanje rezervoara na višu kotu pored srednje brane radi boljeg izdvajanja peska ka drugom polju da bi se dobio prostor za duže odlaganje jalovine u prvom i vreme za izgradnju „nulte brane“. Visoka spoljna temperatura tokom leta stavila je na muke flotere jer nemaju svežu vodu iz reke, pa je zato ozbiljno štede i koriste povratnu iz jalovišta.

U kriveljskoj flotaciji očekuju uspešan rad i do kraja godine, mada će u oktobru ili novembru na trećoj mlinskoj sekciji sigurno biti zastoja za zamenu plašta. Očekuje se i intenzivniji napredak u izgradnju brane i kolektora „nultog“ polja. kažu u RBB-u.

[iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/gSKRCUVat6U“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *