Vitezovi iz zemalja širom sveta među zidinama Manasije

0

DESPOTOVAC – Među zidinama jedne od najlepših srednjovekovnih građevina, manastira Manasije u opštini Despotovac, i ove godine okupili su se čuvari kulture i baštine iz zemalja širom sveta. U manastirskom kompleksu organizovan je drugi Međunarodni viteški festival Despot Stefan Lazarević „Just out 2016“. Pre skoro šest vekova manastir je sa crkvom Svete Trojice, 139 mašikula i 11 kula sagradio Despot Stefan, a cilj organizatora upravo jeste da sačuva od zaborava sećanje na prvog srpskog viteza, viteškog Reda zmaja. Otvaranju festivala prisustvovali su ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin i savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak.

„Pre godinu dana, u avgustovskoj noći, zasvetlela je Manasija. Na zidinama su bile zastave, pod zidinama su bili ljudi, na plodnoj zemlji Resave ulogorili su se vitezovi i sa istoka i sa zapada. Većina ih je bila prvi put na zemlji Stefanovoj. Znam i video sam koliko su bili opčinjeni onim što je Stefan ostavio. Ako su videli stranci i ako su prepoznali neznanci zašto ne bismo i mi kojima je sve ovo ostavljeno kao na dlanu. Tih noći gorele su logorske vatre pod tvrđavom Manasije, vodile su se viteške borbe, zastave raznih zemalja bile su ujedinjene pod senkom viteza Reda zmaja. To je signal u kom pravcu treba da se krećemo i način da se odužimo mladom Stefanu, da se oslonimo na temelje koji traju vekovima i pratimo mape koje su iscrtali junaci vremena daleko težeg od ovog sada u kome mi živimo. I ovih avgustovskih dana, vitezovi su došli da posete zemlju Stefanovu i ima ih više nego prvi put. Došli su pod zidine Manasije iz različitih zemalja sveta i ovo je još jedna prilika za nas da se poklonimo pred Despotom Stefanom Lazarevićem  i kažemo mu da se polako budimo“ – rekao je na otvaranju Vladimir Blagojević, direktor manifestacije.

Domaćini Beli orlovi, vitezovi iz Srbije, i ove godine ugostili su saborce iz drugih domaćih udruženja, ali i vitezove iz zemalja širom sveta. Oko 350 vitezova, čuvara tradicionalnih vrednosti, ove godine okupilo se pod zidinama Manasije.

Posle svečanog otvaranja nastupila je plesna grupa „Una saga Serbica“ i ujednačim i zanosnim pokretima oduševila više od pet hiljada posetilaca. U muzičkom delu programa nastupile su i francuske grupe koje neguju srednjovekovnu muziku „Tengri“ i „Ethnomus“, kao i plesna ekipa iz Ukrajine i muzičari iz Rusije. Zatim su na borilište izašli vitezovi i okupljenim posetiocima predstavili viteške borbe iz srednjeg veka.

U okviru trodnevnog festivala posetioci će imati priliku da prisustvuju prikazima borbi, streličarstva, da se oprobaju u društvenim igrama, ali i da probaju srednjovekovne specijalitete, dok su za najmlađe organizovane različite radionice sa vitezovima.

Prema rečima predsednika opštine Despotovac, Nikole Nikolića, ideja nadležnih u opštini jeste da se narednih godina podigne Viteško selo. Ono bi tokom cele godine bilo aktivno sa radionicama starih zanata, vitezovima i turističkim pultovima, što bi predstavljalo turističku ponudu Resavskog kraja.

Međunarodni viteški festival Despot Stefan Lazarević „Just out 2016“ organizuje se pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, Tomislava Nikolića.

Vitezovi iz zemalja širom sveta među zidinama Manasije, 27. avgust 2016. (RTV Bor)

[iframe width=“854″ height=“480″ src=“https://www.youtube.com/embed/4Yn3_mQg-b8″ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *