Vizuelni izbor plodova
BOR – Reklo bi se da kupci na borskoj zelenoj pijaci vode računa o kvalitetu proizvoda koje kupuju i da im nije na prvom mestu samo blistavi izgled plodova, jer, izgled može i da prevari. Opšte je poznato da se jabuke, kruške, višnje i drugo voće u toku sazrevanja prska i do 15 puta kako bi opstalo i zadržalo lep spoljašnji izgled, te privuklo kupce. Borani su, kažu, našli zlatnu sredinu. Biraju na osnovu izgleda, ali ipak vode računa i o drugim karakteristikama.
Neka od pravila kod kupovine svežeg voća i povrća su sledeća: treba birati plodove sa živom i bistrom bojom. Birati one koji su najteži s obzirom na vrstu voća i povrća jer to ukazuje na sočnost i svežinu namirnice. Najbolje voće i povrće je puno sokova. Zbog toga se bira čvrsto i sočno voće, a hrskavo povrće. Korenasto i povrće sa stabljikom treba da bude čvrsto, a ne da se savija ili da je sunđerasto na dodir. Miris voća i povrća može najviše reći o samom plodu. Zrelo voće ima pun miris koji je karakterističan za određenu vrstu, dok je nezrelo skoro bez mirisa.
Vizuelni izbor plodova, 04. februar 2016… by rtvbor