SRBIJA – Vlada Srbije propisala je nove mere zaštite od širenja koronavirusa, a one će biti u primeni od utorka, 24.novembra. Rigorozne mere podrazumevaju skraćenje radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima. Takođe, obavezno je i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti. Biće zabranjena sva javna okupljanja više od pet osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzete su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta, minimum 4 metra kvadratna po osobi.

Rad od kuće biće omogućen svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta. Strogo će se kontrolisati nošenje zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila. Ujedno, biće strogo kontrolisano i sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Navedene mere su oročene na period od 10 dana, nakon čega će biti iznova razmotrene u svetlu kretanja epidemiološke situacije, prenosi RTS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *