Vladimir Radomirović novi predsednik Udruženja novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije izabralo je, prvog dana vikenda, u Ivanjici, predstavnike organa upravljanja u narednom četvorogodišnjem mandatu. Sa idejom da novinarska profesija sama pozitivno utiče na položaj, status i rad medija u Srbiji, ovu organizaciju predvodiće novi članovi Uprave, Nadzornog odbora i Suda časti i novi predsednik, Vladimir Radomirović.

 

IVANJICA- Vladimir Radomirović, glavni urednik antikorupcijskog sajta Pištaljka i dugogodišnji novinar u redakcijama magazina Vreme, listova Danas, Naša borba, u Politici i na televiziji B92, izabran je za predsednika Udruženja novinara Srbije u narednom četvorogodišnjem mandatu, odlučeno je na izbornoj skupštini ovog udruženja, u Ivanjici.

„Novinari vide da ima nekih pozitivnih primera u svetu u kojem rade. Mi ćemo insistirati da se reše problemi koje novinarstvo objektivno danas ima, ali i da se da prednost takvim pozitivnim primerima u raznim mestima, širom Srbije, i da se podrže novinari koji svoj posao rade profesionalno i mediji koji taj posao rade profesionalno. Insistiraćemo da državni organi, pre svega lokalne vlasti, pošto su lokalni mediji okosnica svake demokratske države, daju određeni iznos iz budžeta godišnje i da se zna koji je to iznos. Važno je da imamo određeni iznos u svakoj opštini u Srbiji koji će godišnje biti opredeljen za rad medija u korist javnosti i da novinari budu slobodni da znaju da godišnje imaju određeni prihod  i ne budu pod pritiskom da povlađuju političkim ili ekonomskim centrima moći i da budu slobodni da izveštavaju u korist građana“, rekao je Vladimir Radomirović, novoizabrani predsednik Udruženja novinara Srbije.

Posle usvajanja Izveštaja o radu, u periodu u kojem su najveće novinarsko udruženje Srbije predvodili Ljiljana Smajlović i sadašnji državni sekretar u ministarstvu kulture i informisanja Nino Brajović, delegati Skuštine UNS-a diskutovali su o aktuelnim problemima sa kojima se suočava novinarska profesija u Srbiji. Bolja zaštita novinara, striktno poštovanje kodeksa profesije, uvođenje licenci i utvrđivanje reprezentativnosti novinarskih organizacija, neke su od razmatranih tema. Država u tome može da bude partner, jer je otvorena za mišljenje struke.

„Povlačenje države je značilo povlačenje novca iz medija. To je osnovno što je loše u medijskim zakonima. S druge strane, ono što valja u medijskim zakonima je prilično „mrtvo slovo na papiru“ dok se ovo pitanje finansiranja medija ne reši. Ove godine, ministarstvo kulture će raspisati dva konkursa za medije. Osim ovog koji je u toku i pri kraju je, ove godine ćemo četiri meseca ranije dati novac medijima, sledeći konkurs, za iduću godinu, biće u novembru. Sticajem tih okolnosti biće oko pola milijarde dinara više na medijskom tržištu. I osim te redovne prakse, hoćemo da radimo i na izmenama medijskih zakona koje bi garantovale neki minimum, neki prag ispod kojeg ne može da ide projektno sufinansiranje medija“, rekao je Nino Brajović, državni sekretar za informisanje i medije.

Skupština Udruženja novinara Srbije, kojoj je prisustvovalo 135 delegata, izabrala je u Ivanjici i 40 novih članova Uprave UNS-a, po pet članova Nadzornog odbora i novinarskog Suda časti. Skupštini je prisustvovao i predsednik Udruženja novinara Crne Gore Goran Ćetković, koji je pozdravio skup i ukazao na mnoge zajedničke izazove u profesiji, koji se lakše prevazilaze saradnjom i razmenom iskustvenih rešenja.

 

Bojan Obradović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *