„Vladislav Petković Dis u Velikom ratu“

BOR – Zbog nedostatka novca, bespoštednosti kritike ili kratkog životnog veka od 37 godina, Vladislav Petković Dis za života je objavio samo dve knjige poezije: „Utopljene duše“ i „Mi čekamo cara“. Iako je bio prosečan učenik, natprosečan pesnički talenat omogućio mu je da se upiše u anale srpske književnosti. Za razliku od dela, njegov učiteljski rad u selu Prliti ispod Vrške Čuke, kod Zaječara, služba na carini i izveštavanje sa fronta u Balkanskim ratovima, manje su poznati podaci iz života i stvaralaštva jednog od najznačajnijih srpskih pesnika svih vremena i rodonačelnika srpske moderne, koje su godinama prikupljali istraživači Gradske biblioteke iz Čačka, a koji su predstavljeni i borskoj publici.

„Čovek koji je radio kritičko izdanje Disovih pesama, Novica Petković, tvrdio je da je Dis bio učitelj u Prliti početkom XX. veka: 1901.,1902. godine. Međutim mi smo došli do dokumenta da je Ministar prosvete i crkvenih dela Disa postavio za privremenog učitelja u Prliti u septembru 1906. godine i da je on tu ostao do februara 1908. godine. Znači skoro dve godine je bio u ovom selu. Znači, došli smo do zanimljivih podataka kakav je on bio učitelj, kako je učio đake, o njegovim bolestima“,  rekla je Danica Otašević, direktor Narodne biblioteke „Vladislav Petković Dis“ u Čačku.

Osvrnuvši se posebno na biografske detalje, Danica Otašević je podsetila na Disova sećanja o stradanju srpskog naroda u Velikom ratu.

„Skoro svake godine dolazimo do nekog novog dokumenta. Na primer, ove godine došli smo do podatka da je Dis ostavio, možda je to interesantno za istoričare, nekoliko zanimljivih podataka vezano za borbe u Prvom svetskom ratu. 1914. godine on je bio ratni izveštač u Braničevskom okrugu i ostavio je dva teksta o boju kod Smedereva. Zatim smo prikupili još podataka o njegovoj smrti, torpediranju broda „Italija“ u noći između 16. i 17. maja 1917. godine, hronologiju njegove porodice, informacije o njegovom ocu koji je došao iz Tabanovaca oko 1860. godine, kako je porodica propala, kakva im je bila kuća u Čačku, jer oni su imali kuću i u Čačku i u Zablaću i tako… Sve je to ono što čini njegovu biografiju potpunom. To ne znači da smo je u potpunosti istražili, da nema još zanimljivih momenata“, istakla je Danica Otašević, direktor Narodne biblioteke „Vladislav Petković Dis“ u Čačku i dodala da se književna kritika bavi njegovim pesmama, njegovom poezijom na drugačiji način, onako kako to zahtevaju norme srpskog jezika, književne kritike od Skerlića pa do savremenih dana.

Predstavnici Narodne biblioteke Vladislav Petković Dis u Čačku, podelili su sa borskom čitalačkom publikom, nova saznanja i o životu i stvaralaštvu ovog srpskog pesnika dobijena na osnovu pola veka dugog proučavanja Disove živopisne biografije.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x39r7ft“ allowfullscreen ]
"Vladislav Petković Dis u Velikom ratu", 15… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *