Voćnjaci u borskom kraju u punom cvatu

0

Voćari ovih dana intenzivno prate cvetanje voćaka koje se smatra jednom od najvažnijih faza u njihovom razvoju. Od njegovog početka, redosleda, toka, trajanja i obilnosti zavisi rodnost. To je ujedno i najkritičniji period zbog osetljivosti cvetova na nisku temperaturu i napada bolesti i štetočina. Za sada su voćne vrste, bar u borskom kraju u veoma dobrom stanju.

BORSKI OKRUG – Voćni zasadi na području borskog okruga ovog proleća imaju povoljne uslove za rast i razvoj. U zavisnosti od položaja i nadmorske visine, koštičavo voće je na većini parcela već precvetalo i počelo je formiranje plodova. Jabučatso voće je još uvek pod cvetom. Kod ove vrste voća se savetuje redovna kontrola zasada na bolesti koje se kod njih javljaju u ovoj fazi razvića poput ervinije, pepelnice i čađave krastavosti.

U ovom slučaju, kada se steknu povoljni vremenski uslovi za prskanje treba primeniti preventivno tretiranje kombinacijom sistemičnih i kontaktnih preparata protiv ovih bolesti. Kada je reč o koštičavom voću, pre svega šljivi koja je najdominatnija na ovom području prskati ih u precvetavanju kontaktnih preparatima protiv šljivine ose ili pred najavom padavina protiv plamenjače i šupljikavosti lišća“ napominje Dejan Stefanović, samostalni stručni saradnik u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi u Negotinu.

S obzirom na to da ovog proleća nema značajnijih mrazeva cvetanje se obavlja u punom obimu. I kajsija i breskva, koje najranije cvetaju nisu pretpele oštećenja i oprašivanje je uspešno završeno, a zametanje plodova takođe protiče bez problema, naglašavaju stručnjaci.

Sada treba obratiti pažnju na zaštitu voća u narednom periodu, kao i na prihranu zemljišta azotnih đubrivima, ali da bi smo znali koje gnojivo da primenimo i u kojoj količini zlatno pravilo je da se prethodno uradi analiza zamljišta, koja je besplatna za registrovana poljoprivredna gazdinstva“ savetuje Stefanović.

Činjenica je da je ove godine voće ranije procvetalo nego prethodnih sezona, jer je zima bila izuzetno blaga, a temperatura uglavnom iznad proseka. Opasnost od izmrzavanja se u narednom periodu graniči sa teorijom, ali je svakako pojava štetotiča i bolesti sasvim izvesna. Iz tog razloga redovan obilazak voćnjaka, uz primenu agrotehničkih mera je siguran put do bogatog roda što je i krajnji cilj svakog proizvođača.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *