Vozačke dozvole stižu na kućnu adresu

BOR, SRBIJA – Na portalu Elektronske uprave Srbije, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, pokrenut je novi elektronski servis preko koga građani mogu bez odlaska u policijsku stanicu da podnesu zahtev za zamenu i izdavanje vozačke dozvole.

Ova usluga omogućava građanima da kada dođe vreme za zamenu vozačke dozvole više ne moraju da idu ni na jedan šalter, već da preko portala eUprave mogu da podnesu zahtev za novu vozačku dozvolu, da obave elektronsko plaćanje i da imaju mogućnost da im vozačka dozvola preko Pošte Srbije dođe na kućnu adresu.

Ona je namenjena vozačima kojima je istekla važnost vozačke dozvole ili probne vozačke dozvole, koji su promenili ime ili mesto prebivališta,  kojima je dozvola ukradena, izgubljena ili uništena ili im je potrebna probna vozačka dozvola. Po završetku procedure, oni koji se prijave, vozačku dozvolu mogu dobiju na kućnu adresu ili da je podignu u nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj stanici.

Troškove dostave na adresu snosi podnosilac zahteva, a njihovu visinu određuje JP „Pošta Srbije“ i plaćanje je prilikom uručenja pošiljke. Nakon preuzimanja vozačke dozvole ili probne vozačke dozvole na kućnoj adresi podnosilac zahteva dužan je da uništi istekli i nevažeći dokument koji se više ne sme upotrebljavati u saobraćaju.

Za elektronsko izdavanje dozvole vozač mora da posedujete važeću ličnu kartu Republike Srbije, bude prijavljen na Portal eUprava kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, imate instaliranu aplikaciju za elektronsko potpisivanje i da potvrdi da nije došlo do značajne promene i da je saglasan sa preuzimanjem  fotografije iz lične karte u svrhu izrade vozačke dozvole.

Zakonski rok za izdavanje je 30 dana od dana kada je zahtev sa portala eUprava dostavljen policijskoj upravi ili stanici nadležnoj po mestu prebivališta vozača. Podnošenje zahteva i preuzimanje vozačke dozvole i dalje je omogućeno na šalterima policijskih uprava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *