Vučić: Velike nade i očekivanja za ceo istok Srbije

BOR, ŽAGUBICA – Mesečna proizvodnja bakra u Rudarsko topioničarskom basenu Bor je u avgustu prvi put u 15 godina bila veća od osam hiljada tona. Tendencija rasta proizvodnje se nastavlja, što obezbeđuje i sve bolje ekonomske rezultate. Prilikom nedavne posete Rudarsko topioničarskom basenu Bor, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavio je da očekuje da dobit iz operativnog poslovanja RTB-a Bor do kraja godine bude 75 miliona dolara. Izuzetan značaj ima porast cene bakra na svetskoj berzi koja je sa 4.600 dolara za tonu, krajem prošle godine, porasla na gotovo 6.900 dolara, početkom septembra. Predsednik Republike Srbije naglasio je prilikom posete Žagubici 25. septembra da upravo zbog toga ima velika očekivanja od kombinata bakra, što je značajno za celu istočnu Srbiju.

„Bor se polako i sigurno oporavlja, neću da dajem nikakve pozitivne ocene dok ne budemo neke druge stvari uradili. Cena bakra nam ide na ruku i ona neće skoro padati zbog toga što sve više postoji potreba i za bakrom i za litijumom, zbog električnih automobila i autobusa u svetu. Za to nas je Bog pogledao, ako smo imali problema sa sušom ove godine, a pre tri godine sa stravičnim poplavama. Svetsko tržište ili kineska moć nas je dovela do toga da cena bakra raste, tako da po tom pitanju imam velike nade i očekivanja za ceo istok Srbije.“ – rekao je Aleksandar Vučić,  predsednik Republike Srbije

Za povećanje proizvodnje iz sopstvenih sirovina time i profita i dalje je zbog ulaganja većih od 500 miliona dolara za otvaranje rudnika Cerovo primarno i Cerovo 2, neophodan strateški partner. Prema zvaničnim podacima, za ulaganje u RTB Bor do sada je interesovanje pokazalo osam velikih svetskih rudarskih kompanija.

Vučić: Imam velike nade i očekivanja za ceo istok Srbije , 26. septembar 2017 (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.