Za adaptaciju brodske prevodnice „Đerdap 2“ 31 milion evra

0

NEGOTIN – Brodska prevodnica na hidroelektrani Đerdap 2 puštena je u rad sedmog februara 1994. godine. Za 26 godina, na njoj je izvedeno gotovo 41-na hiljada prevođenja, a kroz nju je prošlo više od 160 hiljada brodova i više od 110 miliona tona različite robe. U cilju osavremenjivanja i ubrzavanja prevođenja brodova i povećanja sigurnosti na njoj, 19. februara je potpisan protokol u realizaciji projekta adaptacije prevodnice. U ime Republike Srbije, sporazum je potpisala potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, a u ime elektroprivrede Srbije Milorad Grčić, v.d. direktora ovog javnog preduzeća.

„Prošle godine potpisali smo protokol za rekonstrukciju brodske prevodnice Đerdap 1, ove godine za prevodnicu na Đerdapu 2 i ukupno ulažemo 60 miliona evra za obe. To je važno za ovaj kraj, za elektranu i dalja ulaganja u infrastrukturu, jer nema ničeg važnijeg od infrastrukture, to utiče na razvoj naše privrede i rast BDP-a“ – naglasila je Zorana Mihajlović i dodala da rekonstrukcija prevodnice „Đerdap 1“ počinje u maju ove godine, te da je taj proces pohvaljen od evropskih institucija kao jedan od najpreglednijih kada je reč o ulaganjima u vodni saobraćaj Srbije.

„Prevodnica koja će u narednom periodu biti rekonstruisana znači novi život Đerdapu 2, a uz to ćemo u narednih 10 godina, možda i manje, uraditi kapitalni remont svih 10 hidroagregata na „Đerdapu 2“. Nakon kompletne rekonstrukcije „Đerdap 2″ će imati 320 megavata instalisane snage najčistije energije.“ – rekao je tom prilikom Milorad Grčić, v.d. direktora JP „Elektroprivreda Srbije“.

Direktor ogranka „HE Đerdap“ za proizvodnju energije Dragan Maksimović je naglasio da je brodska prevodnica izuzetno značajan objekat, jer bez nje bi na Djerdapu 2 plovidba bila zaustavljena.

Za uređenje vodenih puteva u Srbiji predviđeno je ukupno 350 miliona evra, rečeno je prilikom potpisivanja sporazuma, a u planu je i ulaganje od 10 miliona evra u proširenje luke u Prahovu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *