Za godinu dana u Boru tri hiljade pozitivnih na korona virus

BOR – Od početka epidemije korona virusa, pre godinu dana, u Boru je dnevno pregledano od 50 do 60 pacijenata, a već u novembru skoro tri puta više. Ukupno, od uvođenja vanrednog stanja do sada, u dve kovid ambulante pregled je obavilo  14.700 građana, od toga 7.500 prvi put.

Od ukupnog broja pregledanih, registrovano je nešto više od tri hiljade pozitivnih, od toga  159 dece sa blažim simptomima. Urađeno je 11.000 PCR testova, 3.300 komercijalnih”, rekla je dr Vesna Radosavljević, direktor Doma zdravlja u Boru.

Na početku epidemije 80 odsto zaraženih su bili muškarci, a poslednjih šest meseci, polovina su žene. Primetno je, takođe, da je i simptomatologija kod bolesnika sada mnogo teža nego na početku epidemije. Kod velikog broja pacijenata je prisutna obostrana upala pluća, bolest koja zahteva bolničko lečenje. U borbi protiv korona virusa značajnu ulogu odigrali su pre svega zdravstveni radnici, koji su radili 24 sata, bez odmora i slobodnih dana.

U januaru je počela i vakcinacija protiv korona virusa. U Boru je do sada vakcinisano više od 13.600 građana, 7.500 prvom dozom, a drugom 5.500, što je, po oceni lekara, dobar odziv. Borski Dom zdravlja od samog početka ima dovoljno svih aktuelnih vakcina na tržištu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *