Za početak rada novog rudnika potrebno milijardu i po dolara

Za potpuno stavljanje u funkciju rudnika bakra i zlata na ležištu „Čukaru Peki“ pored Borskog aerodroma, biće potrebno investirati  milijardu i po američkih dolara, procenjuju stručnjaci kanadske kompanije „Nevsun“, koja je vlasnik gornje zone ležišta Timok i 60,4 procenta donje zone.

Oko 37 odsto početnog kapitala trebalo bi da bude uloženo u razvoj podzemne eksploatacije i potrebne infrastukture, među kojima je i izgradnja 22 kilometra sistema ventilacije rudnika. Ostali troškovi se odnose na izgradnju objekata nabavku i postavljanje opreme za dobijanje koncentrata bakra i sistema za upravljanje vodom i  objekta za odlaganje jalovine.

Peter Kukielski, generalni direktor kompanije Nevsun, napominje da Preliminarna ekonomska procena potvrđuje izuzetno dobre ekonomske izglede gornje zone projekta Timok.  

Prema njegovim rečima radi se na definisanju troškova projekta i sprovođenja plana putem direktnog stručnog pristupa. U toku su aktivnosti na dodatnoj detaljnoj razradi i metalurškim ispitivanjima pre preliminarne studije izvodljivosti, a plan je da finalnu fazu istraživanja započne u prvom kvartalu 2018. godine. U saradnji sa vladom Srbije u toku je procedura dobijanja dozvola kako bi se omogućilo pokretanje proizvodnje 2021. godine.

Od eksploatacije rudnika država Srbija će ostvariti dobit kroz naplatu naknada za korišenje mineralnih sirovina u visini od pet odsto, poreza na dobit pravnih lica u visini od 15 odsto, plate zaposlenih i druge dažbine.

Ranije je ova kompanija objavila da je očekivani period eksploatacije ležišta je procenjen na 12 do 15 godina. U toku izgradnje procenjuje se da će broj angažovanih radnika sa sadašnjih 250 doći do 1200 osoba, dok će u operavnoj fazi eksploatacije rudnik zahtevati angažman od približno 600 zaposlenih.

Takođe, prema ranijim podacima, očekuje se da u toku eksploatacije bude primenjena, prvi put u Srbiji, takozvana blok kejving metoda, odnosno eksplaoatacija potkopavanjem i urušavanjem rudnog ležišta. Zbog toga se očekuje da u toku eksploatacije, do 2035. godine dođe do sleganja tla u prečniku od 800 metara oko centra rudnog tela i ulegnuća tla u prečniku od 1.400 metara. Projektom je predviđeno da pre početka eksploatacije, svo ugroženo zemljište, bude otkupljeno, a postoji mogućnost i da će nešto više od kilometra auto puta Bor – Zaječar, biti izmešteno.

Nakon završetka eksploatacije, pristupiće se uklanjanju objekata, sanaciji i rekultivaciji terena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *