Za sutra zakazana šesta sednica Skupštine grada Bora

BOR – Odbornicima Skupštine Grada Bora odlučivaće na šestoj sednici u novom sazivu o trideset predloga odluka, koje su prethodno usvojene na sednicama Gradskog veća. U najvažnije spada predlog odluke o visini poreza za narednu godinu, kojim je predviđeno njegovo uvećanje za 5%, što je, kako se čulo minimalno povećanje i Boru će porez biti i nadalje među najnižim u okruženju. Očekuje se i povećanje poreza na poljoprivredno i šumsko zemljište, koji bi trebalo da iznosi od 14 do 15 dinara po kvadratnom metru.

Na dnevnom redu je i otkup akcija Centroistoka od malih akcionara. Po ovom predlogu predviđeno je ukupno 15 miliona dinara iz gradskog budžeta za otkup akcija čija je cena procenjena na 853 dinara po akciji. Na ovaj način lokalna samouprava bi dobila ne samo većinski već i upravljački procenat u Centroistoku.

Među predlozima su i zahtevi Vladi Republike Srbije za prenos javne svojine sa države na Grad Bor na lokacijama na kojima je u planu izgradnja kompleksa sportskih terena, izgradnja nove bolnice, uređenje lokalnih puteva, dečijih igrališta.  Odbornici će odlučivati i o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora u Javno komunalnim preduzećima 3.oktobar, Toplana i Bogovina.

Jedan od predloga je aneks ugovora o javno privatnom partnerstvu za javni prevoz, prema kome bi, zbog povećanja cene goriva i ostalih troškova, lokalna samouprava trebalo da plaća 202 dinara po kilometru kompaniji Bortravel, dok je sadašnja cena 182 dinara.

Predlog je i povećanju cene kubnog metra vode iz Bogovine sa 3,98 na 5,65 dinara. Ova odluka neće uticati na građane, već se odnosi na iznos koji borski Vodovod plaća Bogovini za preuzetu vodu.

Odbornici će odlučivati i o informacijama o poslovanju javnih i javno komunalnih preduzeća u Boru u prvoj polovini godine i programima o zaštiti životne sredine i lokalnom planu upravljanja otpadom za period od 2022. – 2031. godine.

Radio i Televizija Bor direktno će prenositi sutrašnju sednicu Skupštine grada Bora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.