Za veću plovnost na Đerdapu

ĐERDAP, KLADOVO – Brodska prеvodnica u sastavu HE „Đеrdap 1“ nеprеkidno jе u upotrеbi od 1970. godinе. Do sada je kroz tu prevodnicu prošlo oko 400.000, a godišnje oko 6.300 plovila. Prеthodnih decenija nije značajnije rеmontovana mašinska i druga oprеma prеvodnicе zbog čеga jе njena funkcionalnost ugrožеna. Rekonstrukcijom koja je u toku biće znatno povećana njena funkcionalnost odnosno biće skraćeno vreme za prevođenje brodova, a to će imati pozitivne efekate na ukupnu plovidbu na Dunavu, kao i na razvoj industrije i ekonomije u regionu, rečeno je između ostalog novinarima prilikom obilaska radova na obnovi prevodnice predstavnika EU, Evropske investicione banke, EPS-a i Vlade Srbije.

HE Đerdap su veoma važan deo enrgetskog bilansa Srbije. Raduje da radovi teku po planu, posao bi trebalo da bude završen do jeseni naredne godine, a uskoro ćemo početi i revitalizaciju prevodnice na HE Đerdap II. Za obnovu obe prevodnice izdvaja se 60 miliona evra, a polovina novca je praktično donacija EU“ istakla je potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović.

Rekonstrukcija brodske prevodnice na HE Đerdap1 jedan je od najvrednijih projekata u okviru investicionog ciklusa. Prevodnica je važna ne samo za Srbiju, već i za sve zemlje kroz koje Dunav prolazi i za EU u celini, jer je u pitanju važan evropski saobraćajni koridor. Iz tog razloga, gotovo polovina investicija obezbeđuje se kroz bespovratna sredstva Evropske unije“ naglasio je šef kancelarije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Projekat obuhvata zamenu elektrohidraulične i hidromehaničke opreme, rekonstrukciju kontrolnog tornja, kao i bagerovanje pristupnih plovnih puteva u okviru pretpristaništa ove prevodnice. Nakon rekonstrukcije moći će da prevede 10.000 plovila godišnje“ rekao je, ovom prilikom

direktor EPS-a Milorad Grčić.

Vrеdnost projеkta obnove prevodnice na HE Đerdap I je oko 28,5 miliona еvra, a za uređenje vodenih puteva u Srbiji u narednom periodu predviđeno je ukupno 350 miliona evra.

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *