Zaječarski prosvetari traže prelazak na onlajn nastavu

0

ZAJEČAR – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je još 13. novembra tražila od vlade prelazak na online nastavu zbog aktuelne situacije sa kovidom. Tada su dobili odgovor da su škole bezbedne i da do toga neće doći. Od tada do danas, broj učenika i nastavnika koji su zaraženi kovidom se iz dana u dan povećava. Ovaj trend zabeležen je i u Zaječaru, pa su zbog toga predstavnici Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Štabu za vanredne situacije juče predali zahtev u kome traže prelazak na onlajn nastavu. Dragan Manojlović, predsednik Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika rekao je nakon predaje zahteva da stanje u zaječarskim školama nije nimalo dobro, a da stanje o broju zaraženih iz škola sindikat dobija svakodnevno.

Iz tih podataka vidimo da je iz dana u dan broj zaraženih nastavnika i učenika sve veći, kao i broj onih koji su u samoizolaciji zbog kontakata ili simptoma. Baš iz tog razloga smo Štabu za vanredne situacije Grada Zaječara i uputili dopis u kome tražimo da se pređe na onlajn nastavu dok god se ne stvore uslovi za normalno odvijanje nastave.“

Niko od nastavnika nije srećan zbog prelaska na onlajn nastavu, jer je mnogo teže raditi pod tim okolnostima, ali u sindikatu smatraju da je to u ovom trenutku neophodno. Potvrdu njihovim tvrdnjama i zahtevima daje i sve veći broj zaraženih nastavnika i učenika u školama.

Prema podacima kojima trenutno raspolažemo u školama se broj zaraženih i onih koji su u izolaciji iz dana u dan povećava i u proseku je po troje nastavnika u svakoj školi ili zaraženo, ili su u izolaciji. Problem je i u tome što ćemo doći u situaciju da bolesne nastavnike nema ko da zameni pa ćemo imati kolaps celog obrazovnog sistema“, kaže Manojlović.

Manojlović, takođe, dodaje i da ukoliko se ne izađe u susret njihovim zahtevima, da će sindikat, uz pomoć roditelja izvršiti pritisak na nadležne, kako ceo sistem ne bi upao u kolaps i kako bi se zaštitili i deca i nastavno osoblje i podseća da je nastava do sada obustavljena i organizovana na daljinu u opštini Vrbas.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *