Zajedničkim aktivnostima do bolje demografske slike

BOR-  Prema procenama demografa 2050.godine naše će društvo biti prepolovljeno. U Srbiji će živeti oko četiri miliona stanovnika, i preti opasnost da budemo manjina u sopstvenoj zemlji. To ne smemo da dozvolimo i zato je veoma važno da zajednički sa lokalnim samoupravama i državom jačamo infrastrukturu , stvorimo jednake uslove za život u gradu selima i  sprečimo odlazak mladih, istaknuto je na sastanku predstavnika „Fondacije Dajana Paunović“ i Grada Bora.

Fondacija će se truditi u buduće da lokalne samouprave imaju jaču i bolju saradnju sa državom i da se izdvajaju značajno veća sredstva kako uspeli da ostvare planove. Mislim da je značajno da jačamo lokalnu infrastrukturu i stvorime jednake uslove za sve„, rekla je Dajana Paunović.

Od četiri i po hiljade sela u Srbiji,  hiljadu i pet stotina je potpuno ugašeno, isto toliko je održivo za sada, a hiljadu i 500 odlično funcioniše. U Boru je situacija povoljnija, Bor je grad budućnosti u kome mladi ostaju, i vraćaju se, pre svega, zbog boljih uslova života u odnosu na prethodne godine.

Imamo sigurnog strateškog partnera, prosečnu zaradu blizu 87 hiljada dinatra i u kompanijama  107 hiljada dinara. Mladi ljudi se odlučuju na formiranje porodice, a to nama daje druge zadatke, da mladima obzebedimo krov nad glavom izgradnjom novih naselja. Međutm, cena kvadrata su u drastičnom porastu„, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Zato je zadatak loklane samouprave je da zaustavi trend rasta cena kvadratnog metra i da mladi po što povoljnijm cenama kupuju stanove i formiraju porodicu. Grad Bor takođe odvaja finansijska sredstva za novorođene bebe, besplatno obdanište za treće dete, udžbenike za decu nižih razreda, a odvajaju se sredstva i za vantelesnu oplodnju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.