Zajedničko rešavanje svih problema

BOR-Opština Bor  više od pola godine razgovara sa predstavnicima mesnih zajednica Slatina, Metovnica i Brestovca i kompanije „Rakita“  radi zajedničkog rešavanja problema koji mogu da nastanu izgradnjom novog rudnika. Za žitelje ovog kraja najznačajniji su otkup zemljišta, ekologija i putna infrastruktura, a o rezultatima pregovora biće upoznati i svi meštani na predstojećim sastancima.

Za Opštinu Bor je jako bitan svaki sugrađanin, njegove  potrebe i imovina. Mi smo tu da ih zaštitimo, ali moramo biti realni, da je opštini Bor potrebno svako radno mesto, novi investitor, a za nas je, osim RTB-a, i kompanija“ Rakita“. Razgovaramo na realnim osnovama, ali uvek ima nezadovoljstva.Važna nam je ekologija i ovih dana se uveliko priča o novom rudniku kao zagađivaču. Ako se radi po standardima, jeste zagađivač, ali u zakonskim okvirima, rekao je predsednik Opštine Bor  Aleksandar Milikić.

Rezutat višemesečnih pregovora tri strane je i nova vrednost zemljišta. To je stvar tržišnog poslovanja, ali obaveza i potreba loklane samouprave  da za meštane izvuče najvišu  realnu cenu.

Kada je Rakita ponudila 40 odsto veću vrednost vlasnicima zemljišta to nije došlo samo od sebe.To je rezultat dijaloga, između Opštine Bor i Rakite i između Opštine Bor i meštana. Moramo biti realni i realno razgovarati“,dodao je Milikić.

Ovo je dobar primer saradnje lokalne zajednice i ove kompanije, radi rešavanja svih novonastalih  problema na obostrano zadovoljstvo, smatraju i u „Rakiti“ .

„Mi želimo da podelimo sve informacije u vezi  dolazećih radova pri nastavku geoloških istraživanja  na projektu Čukaru Peki i veoma smo zahvalni predstavnicima lokalne samouprave i meštanima što su nam izašli u susret i daju nam priliku da zajednički rešavamo probleme, dodao je Aleksandar Vulović iz kompanije „Rakita“.

Uz konsultaciju i saradnju  predstavnika mesne zajednice Brestovac, radi unapređenje mera bezbednosti  na putu Brestovac- Metovnica, predstavnici Rakite počeli su pregovore  sa preduzećima  „Štrabak“ i  Putevi Srbije.Takođe, pre završetka izrade procene uticaja na životnu sredinu, u fazi istraživanja, stigle su i ocene relevantnih institucija i svi radovi biće usklađeni sa srpskim zakonodavstvom, rečeno je na sastanku u Boru.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *