Zajedno za bezbedniji internet

BOR – Pod sloganom „Zajedno za bolji internetˮ danas se u svetu obeležava Dan za bezbedniji internet. Cilj je ukazivanje na načine za odgovornu upotrebu digitalnih platformi i na pozitivne strane novih tehnologija, a ove godine posebno je usmeren na bezbednost dece na internetu.

Prema zvaničnim procenama deca čine jednu trećinu korisnika interneta.  Među najčešće rizike kojima su izložena spadaju prikupljanje ličnih podataka, lažne vesti, ugrožavanje privatnosti, zloupotreba u komercijalne svrhe i izloženost štetnim i uznemirujućim sadržajima.

Digitalna tehnologija oblikuje način na koji deca komuniciraju, a osim društvenih mreža na kojima deca mogu da budu izloženama zloupotrebama od osoba koje se kriju iza lažnih profila, poslednjih godina aktuelna je sve veća popularnost jutjubera, odnosno osoba koje imaju svoje video kanale na jutjubu, koje deca i mladi vole da prate.

Kako bi se maksimalno povećala bezbednost dece na internetu, neophodna je edukacija dece, saradnja roditelja i nastavnika, jer internet sam po sebi nije loš ukoliko se upotrebljava na način koji podrazumeva odgovornost, kritičko razmišljanje i kreativnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *