Zalihe krvi stabilne

BOR- Od početka  maja, kada je stupio na snagu novi Zakon o transfuziji, u Boru je prikupljeno više od 300 jedinica krvi. Letnji meseci su, međutim, karateristični po smanjenom broju davalaca, pre svega,  zbog godišnjih odmora, ali zalihe krvi su,ipak, stabilne.

Uvek leti postoji blagi deficit negativnih krvnih grupa, ali sada je stanje stabilno. Novi sistem za sada funkcioniše dobro,a nadam se da će biti još bolje“, rekao je dr Dragan Virijević iz Zavoda za transfuziju krvi Niš.

 Iako je broj davalaca  u letnjim mesecima  uvek manji, i u Boru rezerve krvi su dovoljne za potrebe Opšte bolnice.

„Kod nas u Boru oseća se smanjen broj davalaca, ipak, što se tiče operacija sve je „pokriveno“ zahvaljujući razumevanju Zavoda za transuziju Niš, ali i davalaca, naglasio je Goran Jovanović, predsednik komisije za dobrovoljno davanje krvi u Boru .

Bor je po broju davalaca i dalje prvi u Istočnoj Srbiji, ali s obzirom na broj stanovnika to može još bolje“, dodao je dr Virijević.

Prema novom Zakonu o transfuziji akcije dobrovoljnog davanja krvi u Istočnoj Srbiji organizuje niški Zavod za transfuziju krvi, u Boru svakog drugog ponedeljka,a sledeća je desetog septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *